2014-12-26

Isopropylalkohol (rubbing alcohol)

Isopropylalkohol

Ska man leka med glycerintvål, även kallat för "smält och häll tvål" på svenska eller "melt and pour soap" på engelska, och vill göra olika lager med olika färger eller gjuta in tvålbitar samt ta bort bubblor på ytan etc så är rubbing alcohol värt att införskaffa.

Vad är då rubbing alcohol? Man ser att det nämns lite varstans i olika amerikanska tvålbloggar. Här i Sverige känns det som om man måste åka jorden runt för att hitta skiten.

Som tur är behöver man inte det.
På svenska heter ämnet isopropylalkohol och finns att köpa på apoteket, men det finns även på andra ställen. Kan även gå under namnet propylalkohol.

Användning
Alkoholen har många användningsområden, bland annat ingår det utspätt med vatten i glasögonrengöringsspray.

Man kan även fukta tops eller kleenex i alkoholen och skrubba rent tangenterna på tangentbordet för att ta bort äckliga fingeravtrycksrester. Datormusen går även att rengöra med samma metod.

På grund av att det är så pass irriterande på huden så har den inget att göra i våra hudvårdsprodukter. Däremot så kan man desinficera smink med isopropylalkohol, som är 97 % eller starkare, så starkt som möjligt. Finns på fler ställen än apoteket. Man häller det över i en sprayflaska och helt käckt sprayar alla ögonskuggor, puder etc. Låter det torka och det är sanerat.

Ämnet används som denatureringsmedel i labsprit. Vilket gör att labspriten blir billigare för små laboratorier att köpa in men samtidigt så blir användningsområdena lite begränsade.

Observera
Isopropylalkohol är inget man ska förtära, då det är giftigt, det är inte skadlig för miljön som tur är. Och som all alkohol är det brandfarlig.

Substitut
Om man inte orkar ta sig till apoteket men har mjölksyra hemma kan man blanda till ett substitut själv om man ska använda det till att spraya "nygjord" glycerintvål som brukar kunna ha bubblor på ytan, men mjölksyrelösning funkar inte till kallrörd tvål. Det man gör är en 5 %-ig mjölksyra lösning, man blandar 5 ml mjölksyra i 95 ml vatten (batterivatten) och häller i en sprayflaska.

Använd inte mjölksyra till att substituera för andra ändamål än just för att spraya glycerintvål med. Mjölksyran passar sig inte för desinficering av smink, rengöring av glasögon, tangentbord, etc.

Skillnaden mellan att använda isopropylalkohol eller mjölksyra lösning vid tvåltillverkning
Mjölksyra lösningen kan ge vita fläckar på glycerintvålen vilket är ett minus. Sen har man det faktumet att mjölksyran kan svida då det är rätt så frätande även vid 5 % koncentration.

När man sprayar med mjölksyralösningen så får det rätt så bra spridning och här gäller det att se upp med inredningen och en själv när man sprayar. Skydda underlaget om det är känsligt, exempelvis om man har en bänkskiva av sten, dessa kan vara känsliga för syror.