2014-12-23

Lecitin

Lecithin

Innehåll
Proportionerna variera lite beroende på vilket ursprung lecitinet har. Inositol fosfatider, fosfatidylkolin, fosfatidyletanolamin och andra fosfatider, fria kolhydrater och steroler. Och allt detta är vanligen löst i sojaolja (om det är ursprunget).

Förekomst
Finns naturligt i kroppen och allra mest i hjärnan, hjärta och njurar. Lecitin finns även i ägg, sojabönor, solros-, tistel-, sesamfrön och i mandlar. Man använder främst sojabönor för lecitinframställningen.

Ämnet upptäcktes 1846 av franske kemisten Theodore Gobley.

Vad den används till
Hjälpemulgeringsmedel, antioxidant, fuktbindare. I matindustrin används den som emulgeringsmedel och antioxidationsmedel i diverse produkter.

Tillför huden fosfolipider som hudcellerna bland annat är uppbyggda av.

Lecitin används till att göra liposomer för att transportera aktiva ämnen djupare ner i huden. Lecitin ingår även i diverse exklusiva preparat.

Lecitinet kan användas i salvor för att behandla bland annat torrsprickor och andra hudåkommor.

Det är väldigt populärt att använda lecitin i nagelsalvor eller nageloljor, då fosfolipiderna stärker naglarna.

Antioxidant
Tydligen så fungerar lecitin som en antioxidant i produkterna, en effekt som alltid är trevlig. Här räcker det med låga koncentrationer av lecitinet för att få den önskade effekten. Sen kan det behövas olika mycket beroende på vilken sort lecitin som man använder.

Emulgeringsmedel
Man kan använda lecitin som emulgeringsmedel. Det emulgerar inte med alla typer av oljor och buden är olika om vilken typ av lecitin som man ska använda, dvs om det är flytande lecitin eller torrt lecitingranulat som ska användas. Torrt lecitingranulat ska tydligen vara bäst, men kan vara knepigt att få tag på. Flytande lecitin är mindre pålitligt då det har spätts med någon olja.

Lecitin fungerar bäst om den används som hjälpemulgerare om man känner att man måste använda den som sådan. Själv har jag aldrig använt lecitin som ensamt emulgeringsmedel, anledningen till det är för att det finns bättre och mer pålitligare emulgeringsmedel på marknaden. De flesta recept som man hittar där lecitinet är ensamt emulgeringsmedel är gamla hippierecept från 60 och 70-talet.

OBS!
Hetta inte upp över 50ºC, lecitinet kan börja lukta riktigt illa om man gör det.

Källor
Shenet, 2014-11-17
Informationshäfte - Råvaror till hudvårdsprodukter, Crearome, rev okt 2001.
Lecithin Wikipedia, 2014-11-30