2014-12-29

Ansiktsmasker med pulverbas

Man kan använda det mesta i pulverform till ansiktsmasker som man bara blandar med någon form av vätska när man ska använda produkten. Var dock försiktiga med potentiellt irriterande kryddor som kanel, muskotnöt, olika typer av chilipulver, kryddpeppar, etc. Passar inte de eteriska oljorna för att användas i hudvårdsprodukter för känslig hy så passar inte kryddorna heller.

I dessa ansiktsmasker går det att köra med helt färska råvaror som annars inte lämpar sig för att hamna i hudvårdsprodukter då de skulle göra produkten dålig om man skulle försöka spara produkten. På så sätt så slipper man även konserveringsmedel i produkterna då de används upp på en gång.

Ett exempel på sånt som annars inte funkar i hudvårdsprodukter är juicer, ska de ner i en vanlig hudvårdsprodukt måste råvaran filtreras noga och behandlas med värme för att produkten ska hålla trots att man tillsatt ett pålitligt konserveringsmedel och det är då inte säkert att alla åtråvärda aktiva ämnen är så aktiva längre efter en sådan behandling eller att produkten luktar så gott. Exempelvis så kan gurksaft lukta som inlagd gurka om man har otur efter en värmebehandling, så blev det för mig en gång när jag skulle prova det.

Det är inte så trevligt/sexigt med en hudkräm som luktar inlagd gurka.

Vätska och annat flytande som man kan använda i ansiktsmasker är: ansiktsvatten, hydrolat, vatten, juicer, honung, bidrottningsgelé, yoghurt, grädde, gurksaft, infusioner, dekokter, etc. Har man en råsaftcentrifug så kan man få fram flera spännande juicer och safter att använda i ansiktsmasker.

Någon form av olja som passar ens hudtyp kan man också blanda ner i masken om man vill ha den lite återfettande, kan vara bra att ha i om det är lera i masken och om man har en hy som drar åt det torrare hållet.

Sen är det lätt att anpassa alla råvarorna efter hudtypen. Man behöver dock läsa på lite om de ingående råvarorna så man inte gör eventuella hudproblem värre.

Observera att det är bra om huden inte skrubbas av pulvren i ansiktsmasken, det kan vara frestande att skrubba huden när man väl håller på men gör inte det. Man kan få problem med röda näsvingar och brustna ytliga blodkärl om man skrubbar huden, även milda preparat som kolloidalt havremjöl kan göra det värre. Behöver ansiktshuden en exfoliering så använd produkter med AHA-syror istället.

Lite exempel på möjliga pulver att använda
brännässlepulver
kolloidalt havremjöl
pulveriserade rötter, blomknoppar eller kronblad av lämplig växt
mjölkpulver, vanligt skummjölk eller getmjölk
honungspulver
grönt te extrakt och andra extrakt i pulverform
leror anpassade efter hudtyp
pulveriserat aktivt kol
pulveriserad bipollen
kakaopulver
pulveriserade kryddor
bikarbonat, mortlad
salt, mortlad
askorbinsyra, mortlad
spirulina och andra alger