Helianthus anuus
Innehåll
Linolsyra 57-70 %, oljesyra 16-40 %, palmitinsyra 4-7 %, stearinsyra 2-4 %, alfalinolensyra ~0.5 %, palmitolsyra ~0.5 %,
Användning
Är en torr olja, är dock inte lika torr som tisteloljan. Solrosoljan är känslig för upphettning och ska inte användas till örtextrakt som utsätts för värme eller solljus då den härsknar lätt.
Till matlagningen passar den bra som salladsolja, används helst till kall matlagning då oljan är känslig för upphettning.
P.g.a. den höga halten linolsyra är den bra att använda som benolja, den gör att cirkulationen förbättras. Viktigt att tänka på för alla över 50. Har man även problem med dålig cirkulation i armarna kan man även smörja in armarna med oljan.
Solrosolja används mest i produkter för att lätta upp feta oljor och för att få en bättre balans mellan fettsyrorna i produkten. Är även en bra nybörjarolja, oljan finns i mataffären för billig penning. Den som finns i butik luktar även ingenting så det tar inte emot att använda den.
Källor
Guldet från växterna - Finn Andersen, Artaromaförlaget
Shenet - solrosolja