2012-12-16

Apelsin

Citrus aurantium var. sinensis

Innehåll
Oljan innehåller mer än 90 % monoterpener och då huvudsakligen limonen. Kallpressad olja kan även innehålla bergapten, auraptenol och syror.

I glasflaska med droppinsats ska Crearomes insats för tunna oljor ge 25 dr för att det ska bli en ml.

Användning
Den används kanske främst för att man vill ha doften av apelsin i produkterna men den eteriska oljan ska även ha terapeutisk verkan.

Kom ihåg att använda en färsk olja, oljan blir gammal efter ca 6 månader och man kan se det genom att den har blivit grumlig och fått bottensats, dvs den har oxiderat. Detta händer även om man förvarar den i kylen. Får man utslag av apelsinolja kan det bero på för att den har blivit dålig (gäller alla citrusoljor + några andra eteriska oljor). Gammal olja är inte helt värdelös, man kan använda den i aromalampan eller att ta bort klister från klisterlappar med den istället för att den åker i sopan.

Förutom att man blir glad när man känner lukten så ska den vara bra vid vätskeansamlingar om man känner sig plufsig, den är även lugnande på sinnet.

Då den är lugnande kan den vara bra att använda vid läggdags och den kan även fungera bra mot stressrelaterade problem som orolig mage eller andra problem som är relaterade till just stressen.

Man kan ta ett bad och kanske blanda apelsinoljan med lite andra eteriska oljor som bergamott (det finns bergapten fri olja att köpa som inte fototoxisk), citron och benzoin och blanda ut de eteriska oljorna med 1 dl grovt havssalt. Använd inte mer än totalt 10 dr eteriska oljor till varje bad för en fullvuxen människa.

Då den ska vara bra mot vätskeansamlingar kan man försöka kombinera den med andra eteriska oljor som ska ha samma effekt, ex. cederträ, cypress, enbär, geranium, mfl. Dock inte alla nödvändigtvis på en och samma gång.

Oljan är bakterie- och svampdödande.

Apelsinoljan ska även vara bra att använda då man är förkyld. Anledningen till att ska vara bra här kan vara för att den är antiinflammatorisk, kan inte hitta någonstans i litteraturen att den skulle vara antiviral.

Invärtes
Går att använda i mat och dryck. Man kan droppa ren apelsinolja direkt ner i maten istället för rivet skal av apelsin, doseringen är ca 5 till 15 droppar till varje kilo mat som kakor och desserter. Börja med den lägsta doseringen provsmaka och öka om det blev för klent. Det är lätt hänt att det blir för starkt och då blir maten oätlig. Ett bra tips är att blanda den eteriska oljan i en bärare så blir det lättare att fördela den i maten. Några exempel på bärare är olja, grädde, honung, smör, creme fraiche och salt.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom eller är gravid ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless
Aromaterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark
Aromterapi - eteriska oljor för välbefinnande - Anna Salvesen och Finn Andersen
Shenet