2018-07-24
Gurkspritz
Här är ett gurkdoftande ansiktsvatten som känns uppfriskande att använda nu när det är varmt. Man kan prova att spraya huden med den om man har varit i solen mycket. Det går även att använda den vintertid om man tycker om gurkdoft och vill ha något svalkande för att neutralisera AHA-syror (i s.k. acid toners) eller bara vill spraya ansiktet med ansiktsvatten mellan lagren av hudvårdsprodukter.
Gurkhydrolatet är nytt för mig. Jag har tidigare använt eller snarare provat med gurksaft i kreationer (använde då en råsaftcentrifug för att få fram saften) med ett resultat som var sisådär. I det här fallet så är det lättare att konservera med hydrolatet än med den rena juicen/saften som har partiklar i sig och det i sin tur är en grogrund för mögel och bakterier. Gurka har annars en lugnande effekt på huden och svalkar fint om den är varm. Ska vara bra om man har fet hy och ska ha en uppmjukande effekt på huden. Dock så ska man vara beredd på att om man tillsätter visa sura ämnen så kan det börja lukta inlagdgurka om produkten. Annars så ska man ha det klart för sig att gurkdoften bara är tillfällig, man känner den en kort stund sedan så försvinner den.
Pentavitinet (Saccharide Isomerate) är en form av sockerart och bidrar med att bevara fukten i huden på djupet. Effekten håller även i sig efter att man har sköljt av produkten. Den minskar irritation och gör att man tål andra ämnen/kemikalier bättre.
Aloe veran är lugnande och återfuktande på huden. En gammal klassiker.
Glycerolet har en fuktbindande effekt på huden.
Trollhasselhydrolatet som man använder ska vara alkoholfritt. Den har en antioxidativ effekt på huden vilket gör den fin i hudvårdsprodukter för att bekämpa ålderstecken. Dock så har den inte en så kraftigt sammandragande effekt som vissa försöker få den till. Vill man ha den effekten kan man lika gärna använda nagellacksborttagningsmedel i ansiktet. Vill man garva huden med trollhassel ska man använda en dekokt på trollhasselbark. Man använder inte trollhassel för någon sammandragande effekt, man kan inte öppna/stänga porerna, utan det som händer är snarare att den är bra att använda på acne/småsår som ett sårtvättmedel.
Silvervattnet har en antibakteriell effekt. Den är dock inte tillräcklig på egenhand som konserveringsmedel. För att säkra sig mot mikrobielltillväxt så krävs det ett pålitligt konserveringsmedel. Jag använder då alltid paraben som har en låg risk för allergi och andra reaktioner, samtidigt som det fungerar pålitligt och är enkelt att hantera. Använder man ett annat konserveringsmedel som kräver ett specifikt pH så kan gurklukten förändras till det sämre.
Citronsyran är med som chelator, d.v.s. för att binda till sig metaller i kreationen som kan ha en negativ effekt på hållbarheten.
Gurkspritz
48.4 g dest.vatten
10 g silvervatten
10 g aloe vera juice
20 g gurkhydrolat
1 g pentavitin (Saccharide Isomerate)
5 g trollhasselhydrolat (alkoholfritt)
5 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
Gör så här
Väg upp allt.
Blanda i en råvara i tagen i bägaren. Man kan om man vill blanda ner allt direkt i flaskan. Korka då igen ordentligt och skaka frenetiskt så allt blandas/löses. Parabener kan behöva lite motivation för att lösas ordentligt i vätska.
Etikettera med vad som är i och datum.
Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.
Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg
Etiketter:
Aloe vera,
Ansikte,
Ansiktslotion,
Ansiktsspray,
Ansiktsvatten,
DIY,
Efter-sol,
Favoritrecept,
Fuktgivande,
Fuktspray,
Gurka,
Silver,
Spray,
Svalkande,
Trollhassel