2018-04-17

Carrot Cleansing Cream


Den här blev riktigt tjock och härlig i konsistensen. Sjunker inte in så där snabbt i huden som rengöringslotions och rengöringscrèmer annars kan göra på mig. Vilket är bra.

Denna produkt är helt oparfymerad. Det luktar bara morotsextrakt om produkten. Anledningen till detta är för att om man vill kunna använda den för att ta bort ögonmakeup med så är eteriska oljor inte alltid önskvärda. Även om man gillar eteriska oljor i hudvården i övrigt.

Produkten är lämpad för de flesta hytyper, så länge huden fixar de ingående ingredienserna. Det är inte bara personer med torr hy som gynnas av att använda crèmiga rengöringsprodukter.

Nu vet inte jag hur denna skulle bli med andra oljor istället för ricinolja. Gäller främst för folk som inte tål ricinolja i hudvårdsprodukter och vill byta ut den. Eventuellt skulle riskliolja funka. Min erfarenhet med riskliolja i crèmer/lotions är att produkterna blir mycket stabbigare jämfört med andra oljor. En liten varning där bara, inget allvarligt. Produkten är rätt så stabbig som den är, utan den effekten. Kokosolja skulle jag hålla mig borta från för ansiktet om man har fet hy, då det inte är en fantastisk olja för den hytypen. Olivoljan eller rapsolja skulle kunna gå, så länge man inte har fet hy med acnetendenser. Fördelen med ricinolja i en rengöringsprodukt är att den absorberas långsamt av huden. Vilket gör att man får tid på sig att arbeta produkten på huden. Produkten ska ju inte absorberas av huden då detta är en rengöringsprodukt och inte en fuktcrème.

Morotsextrakt är bra för torr hy. Sägs vara bra mot eksem. Ger en spännande orange färg till produkten. Är man dock allergisk av sig så kan som vanligt allt från moder natur irritera. Har man inte morotsextrakt hemma så funkar havtornsfruktolja lika bra. Fruktoljan, inte fröoljan.

Det är extra färg tillsatt i formen av karotin. Detta är med för att intensifiera effekten av detta är en morotscrème.

BTMS är mindre stingsligt att arbeta med jämfört med VE- och MF-fett. När man ser till själva tillverkningen. Man måste inte vispa lika ihärdigt, utan det är lite mer avslappnat. Man kan lämna det i någon minut utan att det separerar/skär sig och blir misslyckat.

Mjölksyra är med för att få ett bra pH-värde på produkten. Koncentrationen är alldeles för låg för en AHA-effekt.


Använd produkten så här
Man använder rengöringen antingen som steg 1 och/eller steg 2 i kvällsrutinen. Eller som morgonrengöring. Det går att ta bort mascara med rengöringen förutsatt att man inte har använt en vattenfast mascara. Ta en lagom stor klick med rena och torra händer. Arbeta in på torrt ansikte. Torka sedan av med cirkulerande rörelser med en fuktat tvättlapp i frotté.

Carrot Cleansing Cream
Oljefasen
37 g ricinolja
2 g cetylalkohol
10 g BTMS-50

Vattenfasen
42 g vatten
5 g glycerol
0.5 g paraben

Vid 25ºC
0.5 g mjölksyra
4 dr karotin
2 g morotsextrakt/havtornsfruktolja
1 g naturligt E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt.

Ha det som ska ner i oljefasen ner i en värmetålig glasbägare. Den ska kunna rymma hela satsen med crème.

Gör likadant med vattenfasen. Det ska ner i en egen bägare.

Värm båda faserna i vattenbad. Värm tills båda är 75-80ºC.

Ta av vattenbadet från plattan.

Vispa (med en ballongvisp) ner vattenfasen ner i oljefasen och när allt är blandat så låter man det stå kvar i det varma vattenbadet i 10 minuter. Detta är inte en heat and hold. Utan detta krävs för att emulsionen ska bli optimal.

Kyl sedan ner det långsamt till rumstemperatur, rör om lite då och då med en ballongvisp. Kyl ner det genom att helt enkelt ställa bägaren på bänken. Den ska till en början inte kylas ner i ett kallt vattenbad. Det kan man använda senare för att få ner temperaturen till rätt nivå på slutet.

När man har nått rumstemperatur (25ºC), så har man i tredjefasen.

Häll upp på burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg