2018-02-06

Rosy Clay Mask

Rosa lera går mer åt det röda hållet än rosa när det är blött.

Den här masken går att använda både som rengöring och ansiktsmask. Den har en fin rosig doft.

Har man fet och känslig hy så bör man kunna använda denna produkt. Dock så får man ha koll på att man fixar alla ingående råvaror och att man gör en liten testpatch någonstans ifall man skulle reagera på produkten.

Mitt tips här är att undvika Crearomes geraniumolja då den luktar äckelpäckel. Jag skaffar min från The Soap Kitchen, som är en brittisk råvaruleverantör. Alla eteriska oljor därifrån är inte helt perfekta, men rosengeraniumet som de har är prima kvalitet.

Rosa lera är bra för känslig hy, men kanske inte om man har torr hy. Arganoljan är trevlig och fin och är till för att återfetta huden, leror kan annars vara rätt så uttorkande på huden. Oljan gör att huden får lite fett. Honungen är med för dess fuktgivande verkan, den ska ha en lätt exfolierande effekt på huden. Dock är detta inget som jag har märkt av. Men honungen för lermasken mindre uttorkande. Silvervattnet och parabenet är med för att förhindra att bakterier och andra mikroorganismer växer i produkten. E-vitaminet är med som antioxidant, för både oljan och huden. Rosenvattnet tillsammans med de eteriska oljorna ger en rosig doft till produkten. Rosenvattnet har dessutom lugnande och återfuktande egenskaper. De eteriska oljorna hjälper till att läka huden genom att döda bakterier och påskynda läkningen. Rosengeraniumet har även en lymfdränerande/sammandragande effekt på huden så man får ner eventuell plufsighet.

Använd produkten så här
Man kan använda den som en klassisk lermask, med en verkningstid på 5-20 min. Massera in på rengjord hud och låt verka. Se bara till att den inte torkar på huden. Gör den det så drar du ut fukt från huden och huden blir torr som fnöske och du ser äldre ut. Spraya ansiktet med en mist om man märker att den börjar torka trots att ni har lång tid kvar på behandlingen. Man kan följa upp med en kraftigt fuktgivande ansiktsmask efter denna lermask om man vill.

Man kan även använda den som en enkel rengöring. Antingen på morgonen (om huden känns flottig) eller på kvällen. Förutsatt att ni inte försöker ta bort smink eller SPF med den. Det går inte. Ta först bort sminket med en cleansing balm eller en rengöringsolja/crème. Rengör sedan huden med exempelvis denna lerrengöring som en andra rengöring. Genom att applicera på torr hud och massera in, torka sedan av med en fuktig tvättlapp. Följ sedan upp med exfolierande ansiktsvatten, vanligt fuktgivande ansiktsvatten, fuktserum, etc.

Hela satsen ryms i en 50 ml burk även om det är 100 g totalt.

Rosy Clay Mask
40 g rosa lera
8.5 g rosenvatten
40 g obehandlad svensk honung
5 g silvervatten
0.5 g paraben
5 g deodoriserad arganolja
1 g naturligt E-vitamin
20 dr rosengeranium
5 dr rosenträ/ho olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda honungen med rosenvatten, silvervatten och paraben i en bägare. Använd inte en skål som ni är rädda om då jag har upptäckt att lera repar. Det har repat mina glasbägare och det är en sak. Det skulle vara en helt annan sak om den skulle ha repat något som jag är rädd om, som porslinsskålar etc som man äter ur.

Rör ihop arganoljan med den eteriska oljan och E-vitaminet i en liten glasbägare.

Rör ner leran i bägaren med honungen och vätskan. Rör om ordentligt med en liten ballongvisp.

Rör sedan ner oljeblandningen i detta, rör ordentligt igen.

Häll över i en ren burk. Jag fick ner allt i en 50 ml burk. Även om receptet är på 100 g.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Alla har ett eget ansvar för sitt välmående. Är man känslig/allergisk så kanske inte denna produkt är för dig.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg