2017-12-19

The Blue Green Face Oil

Har nu gjort en annan version av min Blue Cocoon Beauty Balm Dupe. Fast i flytande form, med jojobaolja istället för kakaosmör och sheasmör. Oljan är kanske främst för personer med fet hy då det är mest jojobaolja i men det ingår även hampafröolja som tillför huden essentiella fettsyror.

Oljan är för personer som verkligen inte kan använda fasta fetter som kakaosmör och sheasmör i ansiktet utan att få mängder med finnar och pormaskar på köpet men vill ha någon form av olja i ansiktet. Även om det är små mängder som det handlar om i produkterna. Jojobaolja brukar tålas bra av personer med fet hy, och lite hampafröolja gör oljan lite mer "närande".

I originalet så ingår inget antioxidationsmedel. Varför de har valt att inte använda något vet jag inte, men man kan ju tycka att för det priset så är det bra om produkten håller litet tag iallafall. För folk brukar vara rädda om sina dyrgripar, men jag vill att produkten ska hålla så jag tillsätter E-vitamin.

Angående mironglaset
Jag vet att vissa försvarar priserna för dessa lyxprodukter som kommer i dessa violetta glasflaskor och burkar. De är violetta även om de ser helt svarta ut. Visst förpackningarna kostar lite mer än vanliga, men så dyra är de inte att de måste ta ut sådana hutlösa priser som de gör nu. Runt 2000 SEK går Blue Cocoon Balm på nu och förpackningen går på $20. Vilket är runt 173 SEK. Går man in och tittar på dessa infinity jars/miron glas förpackningar så ser det riktigt dyrt ut om man själv skulle köpa dessa. Dessa priser är för privatpersoner. Företag kan få bättre priser då de köper in i bulk och de brukar inte betala samma skattesats som vi privatpersoner tvingas göra. Sedan ska man komma ihåg att förpackningarna bara fördröjer antioxidationen lite grann bara. Det finns inget bevis för att de har någon antimikrobisk effekt på produkterna som förvaras i dem.

Angående de eteriska oljorna så verkar de flesta av dem ha ett gemensamt tema i denna produkt och det är att nästan alla är antiinflammatoriska, lugnande och sårläkande. De är med andra ord bra mot eksem, psoriasis, sår och irriterad/röd hy.

Var noga när ni väljer era eteriska oljor, använd färska oljor, ha koll på de latinska namnen och vart oljan kommer ifrån.

Marulaolja innehåller antioxidanter och verkar vara en bra olja för åldrande hy. Här har de använt kallpressad marulaolja.

Angående yanguolja (Calodendrum capense) så har jag inte tillgång till denna olja, utan jag substituerar med andirobaolja istället. Är inte helt säker med om jag har valt rätt typ av olja då det är lite svårt att få tag på information om ursprungsoljan, stuket på informationen som finns om yanguoljan är densamma som för tefröolja, bra mot allt och används till allt. Andirobaolja ska vara en bra olja om man har hudproblem, den är antibakteriell, antiallergen och antiparasitisk.

Baobabolja är en lätt olja som inte ska klogga igen porer, ska ge en silkeslen känsla på huden.

I originalet så ingår inget antioxidationsmedel, varför de har valt att inte använda något vet jag inte man kan ju tycka att för det priset så är det bra om produkten håller ett bra tag för folk brukar vara rädda om sina dyrgripar, men jag vill att produkten ska hålla så jag tillsätter 1 % E-vitamin.

Blue tansy (Tanacetum annuum) ingår i renfanesläktet som består utav ca 160 arter och ska inte blandas ihop med vanlig eterisk renfaneolja som är väldigt giftig. Jag ersätter blue tansy istället med helt vanlig blå kamomill. På många sidor så påstår man att att Blue tansy är ett annat namn för marockansk kamomill. Detta är helt fel, min marockanska kamomill (Ormensis multicaulis) som jag har hemma är varken blå eller har det latinska namnet Tanacetum annuum. Man ska komma ihåg att engelskan har mängder och åter mängder med "vanliga" namn för en och samma växt, dvs en växt kan ha ett namn i ett område och ett helt annat namn i ett annat område. Samma namn kan även användas på flera olika växter beroende på vilket område man är i och vilka personer man pratar med. Ni ser hur rörigt det är med namn på växter i engelskan, det är en djungel och för att ha koll på läget så föreslår jag att man har koll på det latinska namnet när det snackas växter på engelska så man vet att det blir rätt. Blå kamomill är lugnande, bakteriedödande, svampdödande och bra att använda mot ytliga blodkärl.

Myrra är ett gammalt sårläkemedel, har antiinflammatorisk och antibakteriell effekt på huden. Ska ej användas av gravida.

Lavendel är lugnande på känslig hy, ökar på cellförnyelsen. Är bra för alla hudtyper, kan lukta gott om man väljer rätt typ.

Olibanum är antiinflammatorisk, antiseptisk, livar upp mogen hy.

Rosengeranium är sårläkande, sammandragande och inflammationshämmande.

Vanilj påstås att den ska vara bra för åldrande hy, mot brännskador och acne, men är nog mest med för att det har en varm doftnot. Har man känslig hy kan man reagera på vanillinet i den eteriska oljan, är man tveksam är det bara att utesluta denna ur receptet och kanske alla andra eteriska oljor också. Använd inte det "vaniljextrakt" som finns i mataffären, det är inte densamma som de extrakt man köper från butiker som säljer råvaror för hemtillverkning av hudvårdsprodukter. Eterisk olja av vanilj är svår att få tag på, de flesta extrakt som finns på marknaden för hemtillverkning är många gånger vattenlösliga och dessa funkar inte i en vattenfri produkt som denna.

Schisandra sphenanthera CO2 frukt extrakt har jag inte tillgång till, denna råvara ska lugna huden och ska vara bra för irriterad och känslig hy. Jag har substituerat denna med kamomill CO2-extrakt som också är lugnande för huden, förutsatt att man tål kamomill. Man tar dock mindre mängd av kamomill CO2-extraktet (0.1-0.3 %) än vad man gör av Schisandra sphenanthera CO2 frukt extraktet (1-5 %).

Curryeternell (Immortelle) är sårläkande, inflammationshämmande och lugnande på huden. Denna olja ska inte användas av gravida, om man ammar eller till barn då oljan innehåller diketon.

Ravensara är luftrenande och är bra vid förkylningar.

The Blue Green Face Oil
53.7 g jojobaolja
0.3 g kamomill CO2-extrakt
10 g marulaolja
5 g yanguolja/andirobaolja
5 g baobabolja
1 g naturligt E-vitamin
20 g raffinerad hampafröolja
5 g naturligt E-vitamin
30 dr blå kamomill
6 dr myrra
6 dr lavendel
6 dr olibanum
6 dr rosengeranium
6 dr vanilj CO2-extrakt
6 dr curryeternell
6 dr ravensara

Gör så här
Väg upp allt som ska vägas.

Värm i vattenbad jojobaoljan försiktigt till 40-50ºC, ha då i kamomillextraktet, rör om så extraktet löser sig ordentligt.

Låt det sedan svalna till 25ºC, ha då i resterande ingredienser, inklusive de eteriska oljorna.

Häll upp på ren flaska, etikettera (glöm inte datum).

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg