2017-12-05

Foamy Hand and Body Wash


Handtvål är något som har en tendens till att gå åt som smör i solsken. 100 g flytande tvål räcker inte länge. Speciellt om man är tvungen att tillgodose behovet för två toaletter och en köksvask. Det är bara att väga upp allt i en stor bägare, jag kör antingen med 500 ml eller 1 l glasbägare. När allt är i rör man bara om och det är klart.

Sedan har man att det känns mer ekonomiskt att ha tvålen i en skumflaska. Det kommer ut färdigskummat och därmed går det åt mindre tvål.

Dels så att man slipper krånglet med att förtjocka det hela till en lagom konsistens. Vilket i sig sparar tid. Vissa dofter har en tendens till att påverka konsistensen till det blaskigare och skapar bara mer jobb. Lagom konsistens kan dessutom vara knepig att få till om man inte använder tensiderna sls/sles tillsammans med betain. Som tillsammans är relativt enkla att förtjocka med salt.

Använder man enbart sockertensid så har man strulet med att det är svårt att förtjocka tvålen, om man ska ha det i en pumpflaska. Då mynningen har en tendens till att kloggas igen av flera av alternativen. Det finns lösningar på det problemet, men de råvaror som man behöver för ändamålet kräver en specialbeställning i någon utländsk råvarubutik. Och även då med dessa råvaror så kan resultatet variera från gång till gång när man gör tvålen vilket är mödosamt.

Receptet nedan är relativt enkelt med tanke på vad som är i. Man kan om man vill använda andra råvaror till tvålen såsom aloe vera, hydrolat, hydrolyserade proteiner, etc. Mitt tips är att inte öka mängden glycerol. Gör man det så kommer skummet att bli instabilt och det ser ut som att skumpumpen dreglar ut halvt skummad tvål.

Skummets kvalitet kan dock variera med olika typer av skumpumpar. Är det så att receptet nedan fungerar så där med Er skumpump kan man prova att antingen öka eller minska tensiden eller minska på glycerolet. Man får testa sig fram, så gör inte för mycket tvål vid första försöket.

Väljer man att använda sockertensid utan betain så måste man både värma tensiden och justera pH på produkten med mjölksyra. Då enbart sockertensid har ett väldigt högt pH-värde som är irriterande för huden. Eksem vill ingen ha, så det är jätteviktigt att ha koll på pH på slutprodukten. Satsa alltid på ett pH på 5 till 6 för hudvårdsprodukter. Jag behövde inte korrigera pH på produkten i det här inlägget, men jag rekommenderar Er till att kontrollera och ev. korrigera det om så behövs.

Som återfuktande medel i tvålen har jag enbart valt att använda glycerol. Jag tog i rätt ordentligt då jag ville vara säker på att händerna kändes mjuka efteråt. Man kommer inte undan med att inte använda handcrème även om det är bra återfuktning på tvålen. Glycerolet bidrar även till att det blir bra skum på produkten vilket vi vill ha. Dock finns det en gräns för hur mycket man kan ha i för ett stabilt skum.

Observera att doseringen av doftolja eller eterisk olja är upp till er. Dock så ska man följa återförsäljarens anvisningar, säger de 0.5 % så ska man följa det. Om ni använder en mindre mängd doft än 1 % så korrigera med att öka vattenmängden så det i slutändan blir 100 g.

För handtvätt används tvålen så här
På torra och smutsiga händer tar man en lagom stor klutt med skum. Man masserar in skummet på hela händerna. Glöm inte knogar, mellan fingrarna, handlederna, tummen, fingertopparna och baksidan av händerna och fingrarna. Dvs inte bara handflatorna som vissa snuskisar kan göra.

Så här ska man göra med all typ av flytande handtvål, dvs massera in produkten på torra och smutsiga händer.

Är man en av dem som blöter ner händerna först och sedan tvålar in händerna får man inte bort all smuts. Det är en sak att blöta ner händerna först om man ska använda hårda tvålar.

Sedan tar man lite vatten och jobbar igenom alla områden igen. Sedan är det bara att skölja av ordentligt så det inte ligger kvar tvålrester som kan irritera. När man tror att man har fått bort alla tvålrester så sköljer man i någon minut till.


Foamy Hand and Body Wash
53 g dest.vatten
40 g sockertensid med betain
5 g glycerol
1 g doftolja/eterisk olja
0.5 g mjölksyra
0.5 g paraben
ev. några droppar tvålfärg

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda allt i en bägare. Rör om ordentligt så allt blandas.

Sedan är det bara att hälla över i skumflaskan och tvålen är färdig att användas.

Kom ihåg att alltid skölja händerna/kroppen noggrant efter tvagningen. Har man tvålrester kvar så kan man få eksem även om tvålen är välbalanserade pH-mässigt.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg