2017-11-21

Hand Wash

Nu har jag upptäckt hur man kan göra flytande tvål med sockertensid utan otrevligheter. Med otrevligheter menar jag när tvålen pluggar igen mynningen på tvålpumpen och när man sedan tar av tvålen så flyger pluggen ut och tvål kommer ut i en oförutsägbar riktning och väldigt hög hastighet. Och gärna i en riktning mot kläderna. Detta scenario kan hända när man har förtjockat med exempelvis xantangum och/eller cellulosa.

Hemligheten heter Crothix. Crothix fungerar som ett förtjockningsmedel där andra metoder går bet. Gäller främst när man använder sockertensid och andra tensider som inte kan förtjockas med salt. Man tillsätter Crothixet sist i kreationen när allt annat är blandat och pH värdet är kollat.

För att Crothix ska fungera optimalt så måste pH ligga mellan 5 och 9. För att det ska bli hudvänligt så är det bäst att inte gå upp över 7. Då blir produkten basisk och det förstör vår huds syramantel. Bäst är att pH ligger mellan 5 och 6.

Crothix innehåller även fettsyror som bidrar till att huden blir återfettad. På så sätt slipper man tillsätta andra oljor till tvålen som kan påverka skummet negativt samt tvålens genomskinlighet. Man kan göra andra typer av flytande tvålar med crothix. Schampo eller duschtvål funkar lika bra.

För att lyckas med detta recept så måste man ha tillgång till antingen pålitliga pH-stickor eller en kalibrerad digital pH-meter. I övrigt så är det väldigt enkelt att göra produkten.

Sockertensiden som jag har valt innehåller betain. Väljer man att använda den utan betain så måste den värmas (max 40ºC) för att grynigheten ska försvinna och man kan behöva korrigera pH med antingen citronsyra eller mjölksyra så det hamnar på rätt nivå.

Polysorbate 20 är med för att jag vill vara säker på att doften är jämt fördelad i produkten.

Glycerolet är med som fuktbindare och effekten är kvar även när man har sköljt bort produkten från händerna vilket vi vill.

Hand Wash
Fas 1
32.5 g vatten
60 g sockertensid med betain
0.5 g paraben
3 g glycerol
några droppar valfri tvålfärg

Fas 2
1 g doft (doftolja/eterisk olja)
2 g polysorbate 20

Fas 3
1 g Crothix (kan behövas mer)

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda fas 1 i en egen bägare.

Blanda sedan fas 2 i en egen bägare. Rör sedan ihop fas 1 och fas 2.

Mät nu pH på blandningen. För att crothixet ska fungera så ska pH ligga mellan 5 och 9. Bäst är att satsa på ett pH-värde mellan 5 och 6 för hudens skull.

Är det för lågt så måste det korrigeras med tillsats av något basiskt och då fungerar bikarbonat bäst. Ta ca 0.5 g bikarbonat i taget. Rör om och se till att bikarbonatet löser sig. Vänta en stund och mät pH igen. Vänta gärna 10-15 minuter för att det ska ha stabiliserat sig innan ni mäter pH:t.

Är pH:t istället för högt så tillsätter man lite citronsyra. Ta mellan 0.1 till 0.5 g citronsyra åt gången.

När pH är rätt så tillsätter man crothix som är fas 3. Rör om ordentligt. Är det inte tillräckligt med 1 g crothix för en batch på 100 g så är det bara att man tillsätter med 0.5-1 g i taget tills önskad konsistens är uppnådd.

Häll sedan över i en ren pumpflaska. Tvålen är redo att användas.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg