2017-08-01

Queenies Hypnotizing Facial Massage Oil

Produkten beskrivs som en rengöring men i ärlighetens namn så är det bäst att använda den här typen av produkt som en lyxig massageolja för ansiktet, alternativt som en lyxig ansiktsolja. Att använda dessa extremt dyra produkter till rengöring kan man göra om man har obegränsat med pengar, samt knappt använder smink. Då saker som mascara brukar kräva att man kan emulgera oljan med vatten för att effektivt ta bort den utan gnugg.

Tänkvärt
Något att tänka på när det gäller alla May Lindstroms produkter är att de inte är anpassade för personer med känslig eller allergisk hy, speciellt om man är känslig för eteriska oljor. Även om hon själv försöker förespråka för att hennes produkter är super bara för att hon fick problem med huden under sin modelltid och att hennes hemgjorda produkter "fixade" problemet. Sedan beskriver hon sina produkter som icke-irriterande, men hon har irriterande ämnen som cayennepeppar, kanel och höga halter eteriska oljor i sina kreationer.

Med tanke på att produkterna inte alltid är så vänliga för känslig hy eller plånböckerna för den delen, vad än May L. säger så borde några av/alla produkterna ha fått namnet "Witches Brew" eller "Snake Oil". Produkterna gör inte bara ett trick med plånboken, huden kan även råka illa ut på köpet om du har känslig hy som reagerar på eteriska oljor. På många ställen så förespråkas hennes Potions som bästa fixen för hud som har problem med psoriasis, rosacea, eksem, etc. Återigen så är det väldigt individuellt om en produkt hjälper vid dessa hudvårdsproblem. Bara för att det funkade för en person så betyder inte att det kommer att funka för alla andra människor med samma diagnos. Sedan har man detta att alla produkterna kommer i full stora storlekar, om man inte beställer ett resekit för flera hundra dollar med flera små förpackningar. Så kan det vara svårt att avgöra om produkterna är något att satsa på. Med tanke på priset så skulle de tjäna på att ha mindre prover som man kan köpa, istället för som det är nu "köpa grisen i säcken".

Nu kan det tyckas att jag är lite väl hård mot detta märke, men det kallas för helt vanlig kritik. Faktum är att kvalitén på dessa produkter är densamma som på den man kan göra själv hemma med fräscha och högkvalitativa råvaror. Man behöver inget laboratorium för att själv åstadkomma samma kvalité. Det är ingen science fiction/high tech bakom produkterna, det är bara rena fräscha råvaror.

Rätt förpackning och rätt marknadsföring kan göra otroligt mycket för hur pass exklusivt man upplever vissa märken/produkter. Det är där ni lägger pengarna när ni köper dessa färdiga hudvårdsprodukter och inte på själva råvarorna i förpackningen. Hade priset på produkterna varit det halva mot vad det är nu så hade det hela inte känts som en enda stor rip-off som det gör nu och jag hade antagligen inte stört mig så mycket på det.

Har man lite koll på vilka proportioner man ska ha på de olika oljorna respektive de eteriska oljorna så kan man göra liknande produkter hemma i köket för en bråkdel av priset. Precis som det är skillnad på väl hemlagad mat och restaurangmat så är det skillnad på hudvårdsprodukt och hudvårdsprodukt. I det här fallet betalar du priset som att du har en privat kock hemma i ditt eget kök som lagar helt vanlig (välbalanserad) mat. Om man nu ska jämföra hudvårdsprodukter med mat.

May Lindstroms The Pendulum Potion INCI
Tamanu oil, camellia oil, macadamia oil, avocado oil, olive oil, plum kernel oil, cocoa absolute, peru balsam, sweet orange, myrrh, jasmine absolute, ylang-ylang, lemon and frankincense.

Tamanuolja är en exotisk olja som innehåller antioxidanter, ska vara antiinflammatorisk, sägs vara antibakteriell och vara susen om man har diverse olika hudproblem.

Tefröolja (Camelia oil) är inte så spännande i sig tycker jag, är lite som mandelolja, dvs tråkig, har använts länge och fått vissa rykten. Är japans (geishornas) favoritolja till hudvård, går att ersätta med riskliolja som enligt mig är ett bättre/roligare alternativ.

Makadamiolja innehåller fettsyror som är susen för åldrande hy (dvs alla över 30), är dock inget för nötallergiker.

Avokadoolja innehåller flera olika steroler och vitaminer (dock inte vitamin D) som är rena hälsokuren för huden.

Olivolja är en gammal trotjänare, har ett gammalt rykte som hudvårdsolja (precis som mandel- och tefröoljan) men har mer stuns. Innehåller steroler, vitaminer, är hygroskopiskt dvs återfuktande på huden.

Nu har jag inte plum kernel oil hemma, går att ersätta med tråkig mandelolja eller aprikoskärnolja. Har man plommonolja hemma så använd den, jag kommer att ersätta med riskliolja.

Angående de eteriska oljorna
Det de flesta har gemensamt är att de är lugnande och är bra för fet och åldrande hy. Nu är doseringen av eteriska oljor hög i detta recept. Håll massageoljan borta från ögonlocken. Produkten ska inte användas av personer med reaktiv/känslig hy. Gör en patchtest innan den används i ansiktet.

Kakao absolutet kan man skippa om man inte har detta hemma. Jag kommer varken att ta med denna eller använda något substitut. Man kan inte ersätta med Crearomes kakaoarom då den är löst i alkohol och i den här produkten så måste alla råvarorna vara "oljelösliga". Vill man verkligen ha med en mild kakaodoft kan man prova att ersätta plommonkärnoljan med motsvarande mängd smält kakaosmör som har doften kvar. Konsistensen på hudvårdsprodukten kan dock ändra sig och bli lite tjockare. Har man kakao absolut (olja) hemma så är det fritt fram till att använda den i produkten, jag har dock inget tips på mängd då jag aldrig har använt den.

Angående perubalsamet så är detta kanske inte den mest genialiska råvaran att ha i en ansiktsprodukt, även om man har den eteriska oljan som är utvunnen ur hartsen (som ska vara mildast och minst allergen) så det kan bli problematiskt att använda denna om man har känslig hy. Bäst är att skippa denna helt. Man kan om man vill testa att ersätta den med benzoin istället. Den fungerar också som fixatör och påminner lite om perubalsamet när det gäller vaniljdoften men den har inte perubalsamets alla doftfasetter.

Sedan så har vi den gamla hederliga apelsinoljan som är säker att använda så länge oljan är färsk. Den luktar gott och är bra mot plufsig hy.

Myrra är sårläkande och är annars bra att använda på mogen hy.

Jasmin är lugnande och läkande på huden. Är man känslig så kan man reagera på denna och ska absolut inte användas om man är gravid.

Ylang ylang är antiseptisk och är bra för fet och irriterad hy. Upplyftande, lugnande, bra vid sömnbesvär, afrodisierande,

Citron är bra för fet och oren hy. Uppiggande, fokuserande, men samtidigt fotosensibiliserande.

Olibanum (frankincense) är bra för acne, torr hy, mogen hy. Är lugnande, antiseptisk, sammandragande, cellregenerande.

Hur har den här varit att använda?
Den luktar till en början lite skumt, men när man värmer den med händerna och applicerar händerna så luktar det riktigt gott (jasminen blommar upp ordentligt då). När jag har masserat mitt ansikte (inkl hals och dekolletage) så har det gått åt ca 1.5-2 ml produkt. Huden vill gärna absorbera produkten och för att det ska tillräckligt med glid för att kunna göra en ordentlig massage så krävs det att man tar lite mer. Efteråt så tar jag en lagom varm tvättlapp och håller en stund över ansiktet en stund så doften frigörs ytterligare och sedan så torkar jag bara bort överflödet då oljan är så pass trevlig att jag gärna vill ha kvar på den på huden.

Jag följer sedan upp med acid lotion (exfolierande ansiktsvatten), fuktlotion, fuktserum, oljeserum, ögoncrème och fuktcrème.

Queenies Hypnotizing Facial Massage Oil
30 g kallpressad tamanuolja
30 g tefröolja
20 g kallpressad makadamiolja
10 g kallpressad avokadoolja
5 g kallpressad olivolja
3 g riskliolja
1 g naturligt E-vitamin
33 dr apelsin
6 dr myrra
10 dr jasmin abs
5 dr ylang ylang
4 dr citron
1 dr olibanum (frankincense)

Gör så här
Väg upp allt.

Häll upp allt i en glasbägare, rör om så allt blandas ordentligt.

Häll sedan över i en ren glasflaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg