2017-08-08

Glucono Delta Lactone

Glucono Delta Lactone (GDL)/Gluconolactone

Vad det är och användningsområden
Är en polyhydroxisyra (PHA) och dessa PHA anses vara nästa generations AHA-syror.

GDL finns naturligt i honung och frukt. Har E-nr E575. Inom livsmedelsindustrin används GDL till olika konserver (främst inläggningar), jäsmedel till bakverk, chelator och man titrerar även pH på matprodukter med det för att göra produkten mindre gästvänlig för mikroorganismer. Vi har även användningsområdet som PHA i hudvårdsprodukter.

Vid oralt intag så spjälkas GDL till glukos i kroppen.

I hudvårdsprodukter så ska GDL ska vara mildare att använda än vanliga AHA-syror, men anses vara lika effektiv som vanliga AHA-syror. Kan därmed vara värd att testa om man tycker att glykolsyra är för starkt. Men det finns inga garantier att man det kommer att fungera för en om man är väldigt känslig.

Penetrerar bara 6 % mindre än vad glykolsyra gör och ska på så sätt irritera mindre, men den ska fortfarande vara lika effektiv som glykolsyran.

Gör inte huden lika känslig för solen som vissa andra AHA-syror kan göra.

Ska även kunna agera som antioxidant i produkten. Kan ha att göra med att den fungerar som chelator, dvs binder till sig metaller i produkten. Dessa metaller reagerar med bland annat vegetabiliska oljor så de härsknar snabbare.

Dosering
0.1-5 % (följ alltid råvaruleverantörens doseringsangivelser)
Effektivt pH intervall: pH 3-4

Källor
Paulas choice, Polyhydroxy acids, 2017-03-04
Wikipedia, Glucono delta-lactone, 2017-03-04
The Herbarie, Glucono delta lactone, 2017-03-04