2017-01-24

Blå renfana (Blue tansy)

Tanacetum annuum

Innehåll
Då oljan inte finns med i min aromterapi bok (The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless) så kan jag inte uppge vad som ingår i oljan mer än chamazulenet som ger den blå färgen.

Användning
På engelska så heter växten Blue tansy och dess eteriska olja har blivit oerhört populär de senaste åren, så pass populär att den har blivit svår att få tag på och priset är därefter. Nu har denna aldrig varit speciellt enkel att få tag på i Sverige. Jag har då bara sett denna i utländska internetbutiker.

Hittar man den i någon butik så finns det en viss risk att den är oäkta eller i bästa fall så är den bara utspädd med en okänd olja även om det står att det ska vara äkta vara, det gäller att man hittar en pålitlig återförsäljare som kan visa upp certifikat på oljan.

Min gissning är att saker som har bidragit till populariteten är bland annat May Lindstroms gravt överskattade Blue cocoon balm.

Det finns andra eteriska oljor som har en djup blå färg om man bara är ute efter den blå färgen, blå kamomill och blå rölleka (observera att all eterisk rölleka är inte blå). Man kan även köpa azulen som ger den mörkblå färgen i båda dessa oljor och har i sig ingen stark doft så det är lätt att doftsätta med denna.

Doften på oljan är örtig och fruktig med inslag av kamfer, den påminner inte om någon annan olja utan det som man märker först är hur örtig den är och sedan att det finns lite kamfer i den. Nu har jag inte hittat någon innehållsförteckning för denna olja, men jag kan tänka mig att den absolut inte passar till barn på grund av inslaget av kamfer.

Blå renfana ingår i renfanesläktet som består utav ca 160 arter och ska inte blandas ihop med vanlig eterisk renfaneolja som är väldigt giftig och har inga användningsområden inom aromterapin, Vanlig eterisk renfana är neurotoxisk. På många sidor så påstår man att att blå renfana är ett annat namn för marockansk kamomill, detta är helt fel, den marockanska kamomillen (Ormensis multicaulis) är varken blå eller har det latinska namnet Tanacetum annuum.


Vad är det som är så bra med denna olja?
Den största reklamen som denna olja får är att den verkar vara för den blå färgen. Den är även antiinflammatorisk, antiallergen, antifungal. Den luktar örtigt.

OBS!
Man ska inte använda oljan vid graviditet, då den stimulerar hormoner och har man haft problem med det endokrina systemet (dvs hormonerna) så ska man ta avstånd från denna råvara och alla produkter som innehåller blå renfana.

Källor
AromaWeb - Blue tansy essential oil