2016-12-27

Koffein

Caffeine

Användning
Som alla vet så finns koffeinet naturligt i bland annat kaffe och te.

Används flitigt i anticellulitprodukter, duschgelér, schampon, smink, crèmer och ögoncrèmer.

Ska ha en sammandragande effekt på huden. Sägs även kunna påverka fettcellerna så de gör sig av med fettet, men detta är jag lite tveksam till om det verkligen funkar då råvarorna i hudvårdsprodukterna väldigt sällan penetrerar huden så pass långt ner så det kan påverka något som våra fettceller. Har man problem med celluliter så är inte hudvårdsprodukter lösningen på problemet. Man kan lika gärna massera huden med vilken massageolja som helst och få samma resultat.

I schampon så tror man att koffeinet minskar håravfallet och det är därför som det används där.

I formen som solskydd så skulle jag inte satsa allt på att det verkligen har en solskyddande effekt, möjligtvis så kan det vara bra för solskadade celler som redan har blivit skadade av UV-strålarna.

Den fungerar även som en antioxidant.

Dosering
0.5-2 % (vikt-%) följ återförsäljarens anvisningar för hur råvaran ska doseras/användas.

För ansiktsprodukter används upp till 1 % koffein.

För slimmande anticellulitprodukter används upp till 2 % koffein.

Koffein är olöslig i olja, den är dock löslig i vatten och ska användas i vattenfasen och värmas för att lösas optimalt i produkterna.

pH
4.5-5.5

I höga doser så är koffeinet mer lösligt i surt pH, men det är inte så pass känsligt att det inaktiveras vid "fel" pH som med vissa känsliga ämnen (ex. niacinamid). Kan med andra ord användas i alla pH-värden.

Har man problem med att få koffeinet löst, exempelvis så kan det fällas ut vid höga doser. Prova först med att sänka pH:t på produkten med antingen citronsyra eller mjölksyra, alternativt kan man testa att röra ner lite alkohol i produkten för att se om det löser utfällningen. Jag personligen skulle testa att bara sänka pH:t på produkten, alkohol är inte den bästa ingrediensen att tillsätta till en produkt när man redan har räknat ut alla övriga ingredienser och kanske redan har haft i allt som ska med.

Källor
Paulas choice
Skinstore
Caffeine and Skin Care Products
Aroma-zone - Caféine