2016-11-08

MSM

Methylsulfonylmethane

Vår kropp består utav 0.25 % svavel och MSM är inget annat än just organiskt svavel.

MSM finns naturligt rikligt i bland annat broccoli (kålväxter överlag), bönor, lök, etc.

MSM är hygroskopisk, vilket betyder att den binder fukt i huden vilket alltid är välkommet när man gör hudvårdsprodukter.

Ämnet kan tas både invärtes och appliceras utvärtes, det säljs främst som kosttillskott och kan vara värd att prova att ta invärtes om man har hudproblem som exempelvis psoriasis och finns i formen av kapslar om man vill ha det lättdoserat. Men preparaten är mest riktade till personer med ledproblem.

MSM:et ska göra cellerna mer permeabla och därmed så ska MSM:et bidra till att andra aktiva ämnen i produkterna penetrerar huden bättre.

MSM ingår i många dyra krämer för extremt problematisk hud såsom psoriasis och eksem, EMS salvan är en sådan produkt och den är absolut inte billig. MSM ingår även i dyra exfolierande emulsifying cleansing balms där MSM:et fungerar som exfoliator och exfolieringen kan mildras genom att man tillsätter lite vätska om man upplever det för skrubbigt när man masserar produkten i ansiktet.

INCI för EMS salva
colloidal silver, dromiceius, cocos nucifera, metylsulfonylmethane, squalane, glycerine, sodium steaoryl lactylate, cetyl alkohol, glyceryl stearate, phantenol, tocopherol, allantoin, sodium ascorbyl phosphate, commiphora myrrha, calendula officinalis, matricaria chamomilla and lavendula augustifolia.

Det är svårt att veta om hur bra MSM verkligen fungerar i formen av utvärtes applicering på eksem och dyl. då det inte finns några pubmed artiklar vad jag kunde hitta som relaterar till utvärtes applicering, utan forskarna har mer koncentrerat sig på hur det fungerar invärtes mot ledproblem. Det skulle kunna vara så att personer med dessa hudproblem kanske har det svårare att absorbera svavlet som finns naturligt i vår föda och därmed får dessa problem. Om de blir hjälpta av att ta ämnet invärtes, och detta gäller som vanligt bara för vissa personer, som med allt annat. Här får var och en testa sig fram till vad som fungerar för en själv då vi alla är olika.

Dosering i hudvårdsprodukter
1-10 % (vikt-%)

Är vattenlösligt och ska därför med i vattenfasen när vi gör våra krämer om det ska lösas ordentligt i produkten. Det är inte rekommenderat att göra en vattenfri produkt med denna då MSM inte löses i fett/olja. Har man MSM ner i en vattenfri produkt så kommer den att upplevas som grusig, men det kan ha sina fördelar exempelvis om man skulle vilja göra en skrubbig produkt.

Källor
Truth in aging