2016-11-15

Fluffigt body butter med hampa

Det kan inte bli lyxigare/mer beroendeframkallande än så här. Varningstaggen på detta inlägg är bara för att det är så pass beroende framkallande att använda och inte för att det skulle vara farligt på något sätt. Sedan så kan det hända att familjemedlemmarna därhemma att tro att man gör något smaskigt då det ser ut som fluffig vispgrädde. Det är bara att informera dem att man inte ska äta detta fluff.

Eftersom det är vispat så glider smöret på som en dans när man smörjer, med bäst resultat på blöt hud, det blir lättare att få ut en liten mängd på större yta, etc. Men eftersom man vet själv hur lite råvarukostnaden är på denna produkt till skillnad från att köpa färdigt och hur underbart det är att använda så kommer man på sig efter ett tag med att man bokstavligen slafsar på med fluffet i duschen istället för att man snålar med det.

Eftersom det inte är vatten i produkten så behöver man inte tillsätta konserveringsmedel, men vill man kan man tillsätta paraben så det blir 0.5 %, kompensera då med att ta av samma mängd från någon annan ingrediens, då det kan komma stänk i produkten då man tar av den. Jag personligen tycker att det är bäst att smörja in kroppen med fluffet då jag fortfarande är blöt från duschen (dvs i duschen) och det är då lätt hänt att det kommer lite vatten i burken.

Angående kakaosmöret så kan man välja om man vill använda det med eller utan doft. Likaså så kan man själv välja vilken form av sheasmör man vill ta. Använder man en rå form av sheasmör så blir fluffet inte lika vitt och stabilt.

För hampafröoljan så har man bara att tänka på att den kallpressade har lägre hållbarhet och gör slutprodukten lite grön, annars är det fritt fram att välja kallpressat eller raffinerat.

Marulaolja innehåller antioxidanter och verkar vara en bra olja för åldrande hy.

Kukui nut oljan är mjukgörande och gör att huden känns silkig efter applicering.

Meadowfoam seed oljan har bra hållbarhet samt ska vara hjälpsamt med att få aktiva ämnen längre ner i huden, på samma sätt som jojobaolja.

E-vitaminet är med då det behövs lite extra antioxidationsmedel då man vispar in stora mängder luft i produkten, de ingående råvarorna är lite känsliga och huden mår dessutom alltid bra av lite extra E-vitamin.

Vill man inte ha eterisk olja i sin produkt kan man enkelt utesluta det, tillsätt bara motsvarande mängd till hampafröoljan så proportionerna blir rätt. Jag valde att tillsatta blodapelsin.

Viktigt!
En notering angående elvispen är att den måste tåla att köras länge och kommer att bli varm, då det kan ta mellan 30 och 45 minuter att göra produkten.

Fluffigt body butter med hampa
200 g sheasmör
80 g kakaosmör
105 g hampafröolja
20 g meadowfoam seed oil
27 g marulaolja
20 g kukui nut olja
5 g naturligt E-vitamin
3 g eterisk blodapelsinsolja

Gör så här
Väg upp allt separat. Väg upp den eteriska oljan i en liten glasbägare då vissa eteriska oljor kan påverka plast negativt i sin koncentrerade form.

Smält kakaosmöret i vattenbad, ställ sedan åt sidan och låt det svalna till rumstemperatur.

Smula sönder sheasmöret med en gaffel i en metallbunke något sånär, vispa sedan med en elvisp på lägsta hastighet tills det har blivit en jämn smet och alla tecken på grynighet har försvunnit, höj då hastigheten ett snäpp och vispa ett tag till, och höj sedan till högsta hastigheten så det blir fluffigt och fint.

Tillsätt det smälta och avsvalnade kakaosmöret till fluffet och kör på lägsta hastigheten, höj hastigheten sedan successivt precis som tidigare.

Tillsätt hampafröoljan och E-vitamin och eventuell eterisk olja och gör samma procedur igen, dvs öka hastigheten successivt.

Skopa sedan upp på stora burkar och etikettera med vad som är i och datum.

Hur många burkar som behövs för den här batchen beror lite på hur bra man vispar produkten, men det går åt ca 4 st 250 ml burkar.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg