2016-10-18

Lermask med honung

Här kommer min version av May Lindstrom The Honey Mud Gentle Cleansing Silk. Originalet kostar 649 kr för en 100 ml burk vilket är rätt så saftigt. Ett återkommande tema för hennes produkter.

Nu tänker inte jag använda samma eteriska oljor för att doftsätta lermasken med, just för att jag inte vet hur originalet luktar och försöka härma något som man inte vet hur det doftar är lite knepigt. Utan här kan man egentligen använda precis vad man vill eller lämna produkten oparfymerad om man så vill.

May Lindstrom The Honey Mud Gentle Cleansing Silk
Raw honey, white halloysite clay, macadamia nut oil, witch hazel, colloidal silver, cocoa absolute oil, sweet orange oil, ylang ylang oil, vanilla CO2 total essential oil, virginia cedarwood oil, frankincense oil, myrrh oil.

Angående honungen så kan det vara bra att veta att endast svensk honung får säljas obehandlad i Sverige om man är ute efter rå honung. Det kan även vara bra att veta att om man späder honungen med vatten så kan den börja att jäsa om man har otur, men det brukar gå bra så länge man konserverar ordentligt med ett bra konserveringsmedel. Honungen har annars återfuktande, läkande och lätt exfolierande egenskaper, effekter som kan försvagas när den späds med vätska (kan vara bra att ha i åtanke). Ett alternativ är att ta manukahonung om man har det hemma.

White halloysite clay är bara ett annat namn för kaolin. Kaolin (eller lera i allmänhet) är bra för alla hytyper som behöver en snabbfix då den absorberar fett och orenheter från hyn, även känslig och torr hy ska kunna använda vitlera så länge leran inte har huvudrollen i produkten och är kombinerad med andra återfuktande och lugnande råvaror.

Makadamiolja är bra för mogen och torr hud. Innehåller fettsyror som "äldre hy", dvs alla över 30 har mindre av jämfört med yngre hy. Är man nötallergiker och inte vill använda makadamioljan är det bara att substituera den med antingen riskliolja, jojobaolja eller squalane. Jojoba är inte min favorit utan jag skulle ta någon av de andra oljorna istället.

Trollhassel här är det lite svårt att veta om det är ifråga om trollhasselhydrolat eller om det bara är trollhasselbladen (pulveriserade) som det är fråga om, då det bara står Witch hazel i innehållsförteckningen. Jag gissar på att de har använt trollhasselhydrolat, det känns mest logiskt, hydrolatet är det som folk använder mest och har lättast för att hitta. Trollhassel ska ha en antiseptisk, inflammationshämmande och sammandragande effekt, den lindrar även vid svullnad. Min gissning är att pulveriserade trollhasselblad slipar/retar för mycket på känslig hy då produkten ska kunna användas som rengöring för just känslig hy och det brukar innebära att man ska kunna massera in produkten på ansiktet utan riv. Sedan så har de valt att kalla produkten för "The honey mud gentle cleansing silk", vet inte om det skulle bli så mycket "silk" med skrubbiga bitar av trollhassel, även om man använder en finmalen variant.

Silvervattnet här har nog enbart använts som något slags primitivt konserveringsmedel. Jag kommer att använda det i min version, men jag kommer att gardera mig mot mikrobiell tillväxt med paraben. Paraben är ett pålitligt, säkert och effektivt konserveringsmedel.

Angående de eteriska oljorna som är med i originalet
Varför kakao absolut oil är med kan jag enbart tänka mig är för doftens skull och kan upplevas som en spännande ingrediens för vissa.

Apelsin är bra mot plufsig hy, sedan så luktar det gott med apelsin.

Den ylang ylang bra för fet hy, om man har tänkt använda ylang ylang i produkten så kan det passa med ylang ylang 3.

Vanilj CO2 är antagligen också med för dess doft. Vaniljextrakten från mataffären brukar kunna bestå av lite tveksamma ämnen och de klassas definitivt inte som doftsättare/eterisk olja. Det är bäst om man håller sig borta från dessa smakessenser när man ska skapa hudvårdsprodukter. Det finns bra CO2 eterisk olja att köpa här i Sverige.

Virginiaceder är inte densamma som vanlig atlascederolja, virginiaceder är inte lika söt och rund i doften som atlascedern, utan är mer torr och rökig.

Olibanum (aka frankincense) är bra för "åldrande" fet och oren hy.

Myrra är ett klassiskt sårläkande medel, tar ned svullnader tillsammans med olibanum.

Lermask med honung
40 g obehandlad svensk honung
35 g kaolin
9.5 g makadamiolja
7.5 g trollhasselhydrolat
7.5 g silvervatten
0.5 g paraben
ev. 20-25 dr eteriska oljor

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda honung, trollhasselhydrolat, silvervatten och parabenet i en glasbägare.

Häll sedan ner kaolinet och rör om men en liten ballongvisp.

Ha sedan ner de eteriska oljorna i makadamioljan om ni hade tänkt använda eteriska oljor, rör om ordentligt.

Rör ner oljan (med de eteriska oljorna ner i produkten), rör om ordentligt med en liten ballongvisp.

Häll upp på en ren burk, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg