2016-10-25

Fotsvamp

Här kommer ett inlägg om fotsvamp. Då det förekommer en hel del ofakta/skrönor om detta tillstånd tänkte jag försöka reda ut lite av informationen. Vad det är, vad man kan göra för att undvika att få det, om man har fått det vad ska man göra, etc.

Först ska man ha klart för sig att hemmagjorda preparat fungerar inte mot fotsvamp. Om man nu har det. Tycker man att det är pinsamt att gå till en fysisk apoteksbutik (en del kedjor har väldigt gåpåig personal som kan vara efterhängsna) så har de flesta apotekskedjor en webbutik.

Vad är fotsvamp?
Fotsvamp är en trådsvampsinfektion och infektionen brukar starta mellan lilltån och tån bredvid. Huden där kan svida, klia, vara röd och ser i stort sett alltid flagig/sårig ut där, behandlar man inte kan det sprida sig till hela foten och man får då mockasinfotsvamp, vilken är en kronisk form och är väldigt svår att bli av med. Behandlar man inte det heller så kan det sprida sig till resten av kroppen (kallas då för ringorm).

Har man svettiga fötter/tår är risken större att man får fotsvamp.

Fotsvamp är väldigt smittsamt och det är viktigt att man tvättar händerna med tvål efter att man har hanterat sina fötter.

Man kan ta till hemmagjorda preparat om man är orolig för att få fotsvamp, använd det då profylaktiskt och inte som en aktiv kur mot en pågående svampinfektion. Vill man vara säker på att man får bukt med problemet så gäller det att man köper ordentliga preparat på apoteket och följer instruktionerna till punkt och pricka, och när man har fått bukt med problemet så kan man köra med hemmagjorda preparat som ska vara bra mot förebyggande mot fotsvamp.

Om man har fått det, vad ska man göra?
Försök inte bota det med hemmagjorda preparat, utan gå till apoteket och köp ett läkemedel specifikt mot svamp och dessa finns receptfritt. Tycker man att det är pinsamt att köpa det i butik finns apoteken numera även på internet. Det finns preparat som tar hand om problemet genom en applicering, alternativt att man använder en veckokur. Veckokuren gäller förutsatt att man har köpt en kräm/gel som det specifikt står att det botar tillståndet på en vecka. Använder man en vanlig antisvampkräm där det inte framkommer att det är en veckas kur så gäller det att man behandlar två gånger per dag i flera månader för att få bukt med problemet. På dessa tuber brukar det snarare stå att om tillståndet inte förbättras på sju dagar så ska man uppsöka läkare, det betyder inte att krämen botar fotsvampen på en vecka.

Sanering
Glöm inte att sanera duschgolv, badrumsgolv, sängkläder, strumpor och skor. Gör Ni inte det samtidigt som man behandlar fossingarna så kommer Ni att få tillbaka fotsvampen.

Det är enkelt att sanera golven, man gör det antingen med att använda ett sanitärt medel som dödar mikroorganismer (ex. Virkon S), alternativt så tar man fram ångtvättmaskinen om man har en sådan. Kontrollera bara så att underlaget fixar behandlingen oavsett vilket tillvägagångssätt ni har valt. Jag tar inget ansvar för förstörda badrumsgolv. Observera att såpa och vanligt allrengöringsmedel för golv dödar inte svamparna utan det krävs starkare medel.

Sanera skorna
Att stoppa skorna i frysen dödar inte svampen utan du fryser då bara in svampsporerna. När du tar ut skorna ur frysen så tinas de och kan fortsätta infektera fötter.

Använd istället ett speciellt fotpuder som aktivt dödar fotsvamp (finns på apoteket) i skorna. Alternativt så använder man en speciell skospray som dödar fotsvampen i skorna. Vanlig skodeo funkar inte, så ta rätt spray om man hittar det d.v.s. Det är viktigt att sanera även om man inte har gått barfota i skorna och det är viktigt att behandla alla skor som man har och att man gör det regelbundet för bra effekt, både sommar som vinterskor. Fick man infektionen i vintern så betyder inte det att man inte bar på sporerna under sommaren.

Alternativet är annars att köpa helt nya skor om man inte vill sanera skorna.

Vad kan man göra för att undvika det?
Dessa tips kan man följa även om man aldrig har haft fotsvamp:
  • Gå aldrig barfota i offentliga duschar, e.t.c., d.v.s. använd badtofflor i offentliga duschar. Det kan även vara klokt att använda badtofflor i duschen om någon familjemedlem har fått fotsvamp eller fotvårtor.
  • Köp aldrig begagnade skor och/eller låna aldrig andras skor
  • Dela inte fotfilar med andra personer, släng fotfilen om man har fått en svampinfektion på fötterna, köp en ny fotfil istället
  • Dela inte handdukar med andra personer
  • Tvätta fötterna varje dag och torka tårna/fötterna med en specifik handduk för fötterna som används en gång och sedan åker den i tvättkorgen
  • Tvätta alla handdukar i minst 60 graders programmet, 90/95 grader är inte heller fel. Alla handdukar håller sig fräscha längre om man tvättar i högsta temperatur.
  • Se till att hålla fötterna torra, använd med andra ord inte samma par skor dag ut och dag in eller varje dag. Se även till att ha ombyte med dig om du måste ha skor på dig på arbetsplatsen, använd annars ett par bekväma tofflor i naturmaterial. Ha fler par skor att varva mellan även mitt i vintern. Har man svettiga tår/fötter så finns det ett trevligt trick att ta till och det är att talka tårna.
  • Tvätta alltid strumpor och strumpbyxor i 60 graders programmet. Använder man ett snabbprogram så blir temperaturen i maskinen lägre och då dör inte svamparna.
  • Byt strumpor när ni kommer hem efter en dag på jobbet/skolan
Tränar man kampsport där folk går runt barfota så lär både ringorm och fotsvamp florera (same shit different name). Använd pilatesstrumpor för att motverka att ni smittar varandra. Det räcker med att en person har fotsvamp så kan resten få ringorm av det hela.
Har man svettiga fötter/tår så säger folk att man ska använda skor i naturmaterial så fötterna kan andas, även om man gör detta så kan det bli svettigt för personer som har riklig fotsvett/tåsvett. Ett tips då är att talka tårna/fötterna varje dag innan strumporna/strumpbyxorna åker på.

Källor
1177
Fotsvamp