2016-07-12

Ginsengglycerit

Vill man använda sig utav ginseng i sina hudvårdskreationer och har problem med att hitta extrakt på detta så kan man göra ett ginsengglycerit utdrag själv.

Detta tar dock tid så det gäller att ha is i magen, och det krävs lite framförhållning. Då det inte kommer att bli klart på flera veckor.

Mitt tips är att inte göra glyceritet mer koncentrerat än vad som anges här, jag testade med att göra det dubbelt så drygt. Det ville inte riktigt filtrera ordentligt.

Dosering
Doseras ungefär som glycerol i era kreationer, tänk bara på att det är 70 vol-% glycerol i produkten och inte 99 % och kan därmed behöva doseras lite högre för att erhålla samma mängd glycerol i slutprodukten.

Förvaring
Eftersom glycerol är hygroskopiskt så måste man se till att tiden för exponeringen till luften är så kort som möjligt, även om det är torrt i luften. Låter man det filtrera med tillgång till luft allt för länge så kommer glyceritet bli svagare då fukten i luften attraheras till det. Så burkarna man använder till extraheringen och filtreringen måste vara helt täta, likaså flaskan som man förvarar det färdiga glyceritet.

Ginsengglycerit
22.5 g ginsengpulver
0.45 dl dest.vatten
1.05 dl glycerol (99 %)

Gör så här
Väg upp ginsengpulvret.

Blanda glycerolet med vattnet.

Häll över i en ren glasburk och tillsätt ginsengpulvret. Rör om väl så det är blandat. Skruva på locket ordentligt och ställ mörkt och svalt i 2 veckor. Eftersom ginsengpulvret är helt torrt i det här extraktet så finns det ingen risk för att materialet börjar jäsa under extraheringen.

När de två veckorna har gått så ska det hela filtreras.

Detta görs genom att man filtrerar genom melittafilter (engångskaffefilter). Har man tillgång till en labcentrifug som tar den större sortens provrör (30 ml eller mer), då kan man centrifugera så allt fast material blir som en hård pellet och på så sätt kan man lätt dekantera ifrån glyceritet från det fasta materialet. Även här kan det vara klokt att filtrera genom ett filter efteråt om man råkat få med fasta partiklar, men det kommer att gå betydligt snabbare att filtrera extraktet då det är betydligt mindre fasta partiklar kvar.

För att filtrera sörjan genom kaffefilter så gör man så här:
Ta fram en glasburk, kräng på filtret så det ser ut som på bilden nedan.

Sätt i melittafiltret som på bilden och ha i gucket.
Häll gucket i filtret, sätt på locket ordentligt och vänta, kan ta en vecka eller två. Detta tar tid då ginsengpulvret är så pass fint malet och inte riktigt vill separera sig från vätskan.

Sätt på locket, skruva dit det hårt så det sitter ordentligt.
När ni är nöjda med åtagandet, häller ni över det filtrerade glyceritet över i en ren glasflaska.

Etikettera med vad som är i och datum.