2016-06-28

Tea tree

Melaleuca alternifolia

Innehåll
Upp till 30 % terpinen, cineol, pinen, terpinener, cymen, sesquiterpener, sesquiterpenalkoholer, mm.

Användning
Kan användas rent som det är på småsår, finnar och insektsbett då den är antiseptisk och dödar bakterier och svampar.

Har använts som ett universalmedel, bra mot allt och inget. Det är lite snake oil varning på råvaran.

Tea tree var jätte populärt under 90-talet då det slog igenom, då det var så bra mot allt.

Ger en grön och fräsch kamferaktig medicinsk doft till produkter.

Har använts mot alla möjliga konstiga hudutslag, allt från svamp till psoriasis. Personligen så tror inte jag att tea tree kan bota fotsvamp eller ringorm på egenhand, däremot så kan man använda det i hudvårdsprodukter i förebyggande syfte eller som ett komplement till traditionell antisvampbehandling. Har man däremot haft oturen och fått en svampinfektion så är apotekets olika antisvampmedel bäst efter att man har snackat med läkaren.

Tea tree är mest användbar för hy som tenderar mot acne, så länge huden tål eteriska oljor det vill säga. Acnen/finnarna kan bero på flera saker, man kan vara överkänslig och kanske inte tål exempelvis doft i hudvårdsprodukterna, då är inte tea tree speciellt användbar. Satsa främst på korrekt rengöring utan skum/tensider/tvål, använd rengöringar som är milda men samtidigt effektiva (som hot cloth metoden/OCM). Återfukta huden efter rengöring som inte behöver vara helt oljefri (oljefritt eller inte är väldigt individuellt) och skydda huden dagligen från solen med högt SPF då man lätt får pigmentfläckar i de färska ärren där finnarna har suttit. Anledningen till att man lättare får pigmentfläckar just där är för att huden är mycket tunnare i såren och därmed får man lättare skador då UV-strålarna kan penetrera djupt direkt ner i den såriga huden.

Dosering
Doseras som vanliga eteriska oljor med max 1 % vanliga hudvårdsprodukter, däremot så kan man dosera högre om man ska behandla diverse åkommor som mjäll och hårlöss med exempelvis oljeinpackning/gelé.

OBS!
Använd inte tea tree/andra eteriska oljor på era husdjur, katter är extra känsliga för tea tree oljan, hundar är också känsliga. Behandla enbart på era husdjur om Ni är 100 % absolut säkra på att djuren fixar det. Alla djurarter reagerar olika.

Vid mänsklig användning så har jag rådet för att undvika eventuella negativa effekter av eteriska oljor är att variera de eteriska oljorna. Ha rotation, överdriv aldrig och framförallt, använd färska råvaror, det blir mindre risk för irritation då.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Shenet, Tea tree 2016-04-27
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless