2016-02-16

Krämig duschcrème

Denna duschcrème är dryg och mild. Konsistensen är riktigt krämig och ger bra med lödder, samtidigt som den är helt fri från SLS.

Min sambo blev positivt överraskad när han testade den, då han inte behövde mycket för att få mycket lödder och hans hud kändes inte torr och stram efteråt.

Jag har inte hunnit testa den som handtvål med pump ännu, men förhoppningsvis så kloggar den inte igen pumpen.

Skulle det krisa så funkar det att använda produkten som schampo. Mitt lockiga hår blev lite torrt av det, det återställdes som tur var till det normala efter bara en schamponering med mitt schampo för lockigt hår. Har man normal-fett hår så kan det funka rätt så bra som schampo, kan inte garantera något dock då alla är olika.

Skulle man få för sig att använda sockertensid utan betain så ska man ha det klart för sig att man måste testa slutproduktens pH med pH-stickor för att kontrollera att det inte är för högt. Det kan behövas mer mjölksyra än vad jag anger här för att pH:t ska hamna mellan 5 och 6. Sedan kan jag inte garantera att det blir en bra produkt om man använder sig utav sockertensid utan betain då sodium cocoyl isethionatet behöver lite betain för att lösa sig.

Krämig duschcrème
Fas 1
2 g kallpressad avokadoolja
1 g kosmetisk guarmjöl
34 g sodium cocoyl isethionate
3 g cetylalkohol
50 g sockertensid med betain (decyl glucoside and cocoamidopropyl betaine)

Fas 2
4 g glycerol
1 g paraben
102 g vatten

Fas 3
2 g D-pantenol
1 g mjölksyra
ev. eteriska oljor/doftolja

Gör så här
Väg upp alla råvarorna utom mjölksyran. Var försiktig när ni väger upp sodium cocoyl isethionate då det är ett pulver och det dammar mycket, det är inte trevligt att dra in det i lungorna så använd gärna andningsskydd.

Rör ihop fas 1, dvs avokadoolja, sockertensid, cetylalkohol, kosmetisk guarmjöl och sodium cocoyl isethionate i en glasbägare och värm i vattenbad.

Cetylalkoholen och sodium cocoyl isethionate ska smälta. Se detta som en bottenredning.

Värm vatten, glycerol och paraben tillsammans i en separat glasbägare i vattenbad.

Vispa vätskan ner i ”bottenredningen”.

Låt detta svalna, rör om lite då och då under tiden.

Tillsätt D-pantenol, mjölksyra och ev. eteriska oljor/doftolja när temperaturen har nåt 25ºC.

Häll upp på flaska och etikettera.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg