2015-11-25

Vårdande hudolja med moringa och hampa

Här är ett recept med en extra vårdande hudolja.

Bivax kan man tillsätta till en hudolja för att ge extra skydd till huden, samtidigt upplever iallafall jag att produkten blir drygare då konsistensen blir mer fyllig och rinner inte iväg lika lätt. Jag upplever att produkten känns lite lyxigare med den tjockare konsistensen.

Moringa ska ha anti-age effekt på huden, blanda inte ihop informationen om denna olja med den eteriska oljans effekter, vilket är lätt gjort när man letar.

Sesamolja är min favoritolja och är därmed given.

Hampfröolja känner de flesta till, är en torr olja som tillför huden viktiga fettsyror. Här kan man själv välja om man vill använda den kallpressade oljan, som dock har riktigt kort hållbarhet, eller den raffinerade varianten. Den raffinerade varianten har inte så bra hållbarhet den heller men den håller lite längre, dvs ca 6 månader från det man köpt den.

Havtornsfruktolja är en skarpt rödfärgad olja och här behövs inte mycket för effekt. Innehåller bland annat karotin och palmitolsyra, och är en bra ersättare för morotsextrakt. Observera att oljan inte innehåller C-vitamin då det är ett vattenlösligt ämne.

Ringblomsextraktet är ett koncentrerat extrakt så man behöver inte mycket för effekt. Bäst är att hålla sig borta från att köpa "utspädda" extrakt så man kan få ner mer av de andra härliga ingredienserna i produkten istället.

Man kan använda sig utav kokosolja med doften kvar om man så vill, man kan till och med ta monoï varianten som är exotiskt blommig. På så sätt kanske man slipper att tillsätta eteriska oljor, men jag kan inte garantera att doften då blir tillräckligt stark, då jag inte har provat att doftsätta produkten på det sättet.

Meadowfoam seed oil har bra hållbarhet ska vara hjälpsamt med att få aktiva ämnen längre ner i huden, på samma sätt som jojobaolja och ska även vara rätt så likt jojobaolja i hur den känns på huden, etc. Meadowfoam seed oil innehåller 98 % fettsyror medan jojobaolja innehåller 97 % vaxestrar, med andra ord är de inte speciellt lika varandra innehållsmässigt.

Kom ihåg att hållbarheten på produkten bestäms av den råvara med kortast hållbarhet.

Vårdande hudolja med moringa och hampa
10 g bivax
10 g moringaolja
123.8 g kallpressad sesamolja
20 g kallpressad och deodoriserad kokosolja
10 g meadowfoam seed oil

Vid 50ºC
0.2 g CO2-ringblomsextrakt

Vid 40ºC
20 g raffinerad hampfröolja
2 g havtornsfruktolja
4 g naturligt E-vitamin

Vid 25ºC
ev. eteriska oljor

Gör så här
Väg upp allt.

Värm bivax, sesamolja, kokosolja, meadowfoam seed oil och moringaolja i vattenbad.

Värm så bivaxet smälter och rör om med en liten ballongvisp så det blandar sig ordentligt.

OBS! Rör om hela tiden så det inte bildas klumpar av bivaxet i oljan.

När det har svalnat till 50ºC så har man i ringblomsextraktet.

Vid 40ºC har man i resten av oljorna och E-vitaminet.

När det har kommit ner till 25ºC har man i eteriska oljor om man så önskar.

Häll upp på flaska med lämplig insats och etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg