Blå kamomill/tysk kamomill: Matricaria recutita L., Matricaria chamomilla L., Chamomilla officinalis K.Koch
Romersk kamomill: Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis L.
Innehåller
Båda kamomill typerna innehåller alfabisabolol, chamazulen, farnesen, spiroeter, quiterpenlaktoner, glykosider, hydroxykumariner, flavonoider (apigenin, luteolin, patuletin och quercetin), kumariner (herniarin och umbelliferon), terpener och växtslem.
Den största skillnaden mellan tysk och romersk kamomill är att tysk kamomill innehåller främst alfabisabolol och chamazulen och acetylen derivat, romersk kamomill innehåller främst angelikasyra, tiglinsyra, farnesen och alfapinen.
Används till
Blommorna används till att få fram infusion (te), glycerit, hydrolat, oljeutdrag, CO2-extrakt och till att erhålla eterisk olja.
Nu hanterar jag inte den eteriska oljan/oljorna i detta inlägg utan det handlar mest om vad man själv kan göra med kamomillblommorna.
Kamomill är användbar till känslig hy så länge användaren tål korgblommiga växter, det har hänt att folk har utvecklat kontakteksem.
Det är som vanligt stor skillnad på vattenhaltiga och oljehaltiga utdrag. För bäst effekt är det lämpligt att kombinera flera olika sorters extrakt och utdrag i samma produkt i den utsträckning som det går, så att man får med så många som möjligt av kamomillens alla egenskaper.
Infusioner, omslag
Vattenhaltiga utdrag har sårläkande egenskaper, dvs är bakterie- och virusdödande, är sammandragande, lugnande och främjar granulation. Är praktisk att använda på känslig och oren hy med acne eller som sårtvätt för småsår.
När det gäller hydrolaten så anser jag att dessa är betydligt svagare beredningar än en regelrätt infusion. I hydrolaten ingår det bara små mängder eterisk olja och lite av växtens vattenlösliga ämnen. Hydrolat är bara en biprodukt från när man utvinner eterisk olja ur växtdelarna.
Oljeutdrag
Oljehaltiga utdrag har främst en lugnande effekt på huden då man får med oljelösliga ämnen som ex eterisk olja och färgämnen.
Sedan ska man ha klart för sig att alla kamomillsorter inte har exakt samma effekter.
Romersk kamomill: Ett så kallat te på blommorna används även invärtes, då för dess kramplösande effekt, är lugnande och minskar gasbildning. Ska hjälpa mot mensvärk ska vara bättre än tysk kamomill på detta område, dålig matsmältning med väderspänningar, kräkningar och illamående. Överdriven invärtes dosering orsakar kräkningar och yrsel och kan användas som kräkmedel om så behövs, men det finns säkert effektivare medel om man måste framkalla kräkningar.
Tysk kamomill: Te på denna växt har antiinflammatorisk, antiseptisk, kramplösande, minskar gasbildning. Fungerar kräkframkallande i stora doser. Framkallar svettning och har därmed använts för att behandla förkylningar, en svag infusion ska fungera som ett stärkande medel. Till skillnad mot romersk kamomill är tysk kamomill inte speciellt användbar mot mensvärk. Då infusionen på kamomillblommorna är antiseptisk är den användbar vid afte, blåsor i munnen, i form av munskölj. Infusionen är även användbar för att badda hemorrojder med. Man kan även använda växten som ett grötomslag alternativt som en kompress för att behandla skärsår och småsår.
Håret
Infusion på blommorna av både romersk och tysk kamomill är användbara som ett milt blekmedel för håret.
Dosering av extrakten
CO2-extrakten säljs både utspädd och koncentrerad. För alla extrakten så ska man i första hand följa återförsäljarens anvisningar, men för det mesta brukar doseringsangivelsen för de outspädda CO2 extrakten ligga på 0.1-0.3 % (vikt-%).
Vad jag har använt den till
Jag har mest använt eterisk olja och CO2-extraktet i diverse salvor och hudoljor. Sedan har det hänt att jag har gjort infusioner till olika produkter, men eftersom det är lite omständligt har jag mest använt hydrolatet till vattenhaltiga produkter när jag har velat ha kamomillens egenskaper i en produkt.
Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.
Källor
The Encyclopedia of Herbs and Herbalism - Malcolm Stuart, ISBN 0-7481-0021-1
Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, 2010 Nov 1; 3(6): 895–901.