2015-04-30

Konserveringsmedel

Ett konserveringsmedel är en kemikalie eller blandning av flera kemikalier som har som syfte att förhindra tillväxt av mikroorganismer som bakterier, svampar och mögel i våra produkter. Ganska ofta blandar folk ihop antioxidanter och konserveringsmedel och vill kalla alla antioxidanter för konserveringsmedel, vilket är dumt.

Visserligen gör antioxidanter att produkten bevaras på ett sätt genom att förhindra härskning av fetter och oljor, men uttrycket är ändå inte riktigt rätt använt.

Det får konsekvensen att folk till slut tror att antioxidanter även kan förhindra tillväxten av mikroorganismer och att de har någon form av alla konserveringsmedels ”Holy Grail”, d.v.s. världens bästa substitut för alla andra ”giftiga” konserveringsmedel och det är då som de allvarliga problemen börjar.

För att fungera som ett konserveringsmedel så måste medlet vara "giftigt" på ett eller annat sätt för mikroorganismer och det kommer man inte ifrån.

Det finns flera typer av konserveringsmedel på marknaden att ta till och en del är lättare att hantera än andra för oss som tillverkar för eget bruk. Det finns flera faktorer som påverkar ett lyckat resultat. För många av de mer miljövänliga alternativen gäller att man har stenkoll på pH:t och sedan ska man ha klart för sig att alla emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, e.t.c. går inte ihop med alla konserveringsmedel. Detta gäller även inte bara de ekologiska alternativen utan detta är även viktigt att tänka på när man använder parabener, e.t.c.

Emulgeringsmedlet kan neutralisera konserveringsmedlet. Detta märker man genom att det börjar växa i produkten trots att man har konserverat ordentligt enligt konstens alla regler. Konserveringsmedlet kan även påverka emulgeringsmedlet om man har otur, då det gäller att ha koll på att allt som man tänkt använda i en produkt verkligen är kompatibla med varandra.

Vill man inte använda sig utav konserveringsmedel blir man hänvisad till att göra helt vattenfria produkter.