2015-01-07

Olivolja

Olea europea

Innehåll
Palmitinsyra (10-12 %), stearinsyra (3 %), arakinsyra (0.5 %), behensyra (0.1 %), palmitolsyra (1 %), oljesyra (74-78 %), linolsyra (5-9 %), alfalinolensyra (1 %), steroler (0.16 %), polyfenoler, E-vitamin, squalene, klorofyll.

Vad olivolja används till
Olivolja har använts sedan urminnes tider till både matlagning och hudvård. Sägs vara en av ursprungs råvarorna i Galenos berömda cold cream recept tillsammans med bivax och rosenvatten. Oljan används även i andra kända produkter som Egyptian Magic. Oljan är väldigt populär att använda till tvål och har varit det länge, då den ger en mild och trevlig tvål.

Vad den gör
Oljan är antiinflammatoriskt och hjälper huden att reparera sig själv från exempelvis solskador, den effekten har man polyfenolerna och sterolerna i oljan att tacka för. Oljan innehåller även squalane som finns i vårt eget sebum, det gör oljan mjukgörande.

Oljan är även hygroskopisk dvs det drar till sig fukt och ska därför inte användas i badbomber, jag fick lära mig detta den hårda vägen. Det som gör oljan hygroskopisk är olika alkoholer som man kan finna i de oförtvålbara ämnena som oljan även innehåller.

Personer som har problem med acne ska hålla sig borta från denna olja. Man misstänker att oljesyran i olivoljan göder den typ av bakterie som orsakar just acne.

Tvål
Av vissa olivtvålsfantaster så använder dom gärna oljan helt solo som fettråvara när dom gör tvål, även om det resulterar i en mjuk tvål som lätt blir slemmig när den används. Olika olivoljor har olika förtvålningstal, vanliga olivoljan har ett värde på 0.128, pomacekvalitén som är gjord på olivrester har ett ännu lägre förtvålningstal och det ligger på 0.126. Båda förtvålningstalen som jag nämner här har 5 % rabatt inräknat i sig. Jodtalet för olivolja ligger på 79-95, det talet talar om för oss att olivolja ger en mjuk tvål.

Räkna ut mängden kaustiksoda så här: mängden kallpressad olivolja i gram * 0.128 = mängd kaustiksoda i g

Här har ni ett exempel: 1000 g kallpressad olivolja * 0.128 = 128 g kaustiksoda

Pomacetvål är ännu mjukare och slemmigare att använda men den är jätte mild. Man ska vara beredd på att den förtvålas jättesnabbt, dvs konsistensen liknar pudding och det gör den i ett nafs strax efter att man har hällt i luten. Vanlig olivoljetvål tar ganska lång tid att spåra på grunda av att den innehåller så pass mycket oförtvålningsbara ämnen, så här så här brukar jag att använda mig utav en stavmixer för att snabba på förloppet. Med stavmixer och kallpressad olivolja så kan det ta 10-15 minuter för spårningen ska ske, skulle man röra för hand så tar det flera timmar om inte dagar för att spårning ska ske. Med stavmixer och pomaceolivolja så tar det sekunder.

På vissa sajter så förespråkar dom att man använder deras olivolja till tvåltillverkning just för att kvalitéerna ute i vanliga handeln är så pass olika, det blir bland annat olika färg på tvålen då olivoljorna är olika gröna.

Jag tycker att man gott och väl kan använda sig utav matvarubutiksolivolja så länge man gör för eget bruk. Man får dock ha med i beräkningen att det kan bli lite olika om man varierar märkena från gång till gång. Har man fått fram en tvål som man gillar så förslår jag att man håller sig fast vid just det märket och just den kvalitén på olivolja så man kan upprepa succén igen och igen. Har man däremot köpt en olivolja med kort datum så ska man vara beredd på att det kan hända saker med tvålen, den kan utveckla DOS om man har otur.

Det är stor skillnad på att vara en storskalig tillverkning av tvål än en hemmakokare som gör tvål för eget bruk.

Olika kvalitéer
Det finns olika kvalitéer på olivolja, den mest använda är den kallpressade men det finns även raffinerad (egyptian magic innehåller sådan) och en kvalitet som heter pomace. Pomace ger en jätte mild tvål, kan inte rekommendera att den används till matlagning eller andra hudvårdsprodukter då den är gjord på olivrester och man extraherar den med lösningsmedel och det gör att den kan då innehålla PAHs.

Fusk
Det pågår väldigt mycket fusk med olivolja och det är inget nytt och har pågått sedan antikens dagar, har man otur när man blir lurad har man fått tag på en grönfärgad vegetabilisk olja av okänt kvalitet.

Källor
Egen erfarenhet
Guldet från växterna, Finn Andersen
Shenet, olivolja, 2014-06-08
Miller's Homemade Soap Pages, 2014-12-05