2014-11-07

Jeesperse CPW-2

Polyethylene, sodium polyacrylate

Jeesperse är ett emulgeringsmedel som inte kräver uppvärmning, utan produkten tillreds kallt.

Det gör att man kan tillverka crèmer med hög halt oljor som är känsliga för att bli uppvärmda. Dessa oljor skulle annars fått åka ner i tredje fasen. Sen så slipper man trixa med uppvärmning, intensiv vispning och nedkylning. I teorin skulle man kunna göra en crème eller en lotion med enbart nyponfröolja som fett som är känslig för upphettning. Nu tror inte jag att någon vill göra det för den oljan är väldigt torr, huden behöver en balanserad produkt för att må bra. Man kan även använda hög halt vattenhaltiga ämnen som också är känsliga för värme, som aloe vera juice. Men jeesperse löses bäst i dest vatten.

Vill man ha i fasta fetter som kakaosmör eller sheasmör behöver man värma dessa för att de ska bli flytande.

Själva emulgeringsmedlet i sig doserar man 1-15 % (vikt) beroende på hur mycket fett man har i produkten samt hur tjock produkten ska vara.

Man kan använda upp till 10 % (vikt) fett/olja i produkten. Vill man ha i mer fett/olja i produkten så måste man tillsätta annat emulgeringsmedel som hjälp för emulgeringen, men då kommer man ifrån det här att man inte behöver värma produkten. Med andra ord så är kanske jeesperse inte så praktisk för att göra produkter som ska vara extra skyddande. Det blir kanske bättre om man använder emulgeringsmedlet till bodylotions, lättare bodybutters, ansiktsmasker och ögoncrèmer som inte behöver vara så feta.

Sen är det fråga om vad huden tycker om emulgeringsmedlet, skulle man få finnar av det så minskas användningsområdet rejält.

Min erfarenhet av detta emulgeringsmedel är än så länge för att lyckas med den så krävs det att man bearbetar crèmen med en slickepott i en vanlig bred skål. Man behöver verkligen mosa sönder kornen med slickepotten för att få dom upplösta. Här funkar inte en liten ballongvisp. En bägare ger inte samma utrymme för att kunna bearbeta produkten ordentligt. Sen ska man komma ihåg att för det här emulgeringsmedlet så krävs det ett pålitligt konserveringsmedel där man doserar max doseringen för att garanterat slå ut bakterier och svampar effektivt.

Här kommer ett flummigt eko konserveringsmedel inte att vara så värst effektivt.

Det är för att man står och bearbetar produkten helt utan adekvat upphettning och man jobbar länge med produkten innan den blir klar, man hinner då jobba in ganska mycket skrufs i produkten innan den är klar utan att man tänker på det.