2014-10-24

Mjölksyra

Lactic acid

Utvinns syntetiskt eller genom jäsning med hjälp utav mjölksyrabakterier. När man syrar grönsaker hemma så tillverkar man mjölksyra själv genom jäsning av grönsakerna, även om man inte i första hand är ute efter just mjölksyran. Att det går har man Lactobacillus att tacka för.

Vad det används till
Som pH reglerare i hudvårdsprodukter och som AHA-syra i diverse anti-age produkter då det gör huden tjockare och huden upplevs som mindre rynkig. Kan förbättra hudens tjocklek med upp till ca 40 % och är därmed motiverad som anti-age råvara. Mjölksyra fungerar även som fuktbindare då det är en naturlig fuktighets faktor.

I ansiktsmasker och andra ansiktsprodukter så gäller det att vara försiktig, speciellt om de ska ligga kvar på huden. Alla tål mjölksyra olika mycket. En dosering som en person fixar att ha i sin ansiktcrème/serum/glow lotion kan vara alldeles för stark för en helt annan. Säkrast är att använda låga koncentrationer i produkter som ska ligga kvar på huden så det inte irriterar och istället använda successivt högre koncentrationer av mjölksyran.

Man ska ha koll på pH:t när man gör AHA-produkter. För en exfolierande effekt av AHA-syror krävs det att man kommer ner i ett pH på 3-3.5. Tillsätter man endast så pass mycket mjölksyra så att man hamnar inom ramen för hudens pH så får man inte den exfolierande effekten. Produkten blir istället bara hudvänligt pH-mässigt sett. Tar man till för mycket mjölksyra så man kommer under pH 2 för en produkt som ska ligga kvar på huden kan man få djupa och allvarliga skador på huden. Det är en sak om en skönhetssalong har pH 0.6 på sina exfolierande produkter, de vet (förhoppningsvis) vad de håller på med.

Mjölksyran kan göra lotions tunnare i konsistensen. Mjölksyran ska tillsättas sist när man gör crèmer och lotions, dvs när emulgeringen är klar och vid ca 30ºC. Emulgeringen förstörs annars av det låga pH:t och man får resultatet att det skär sig.

Lågt hjälper till att pH hämma tillväxten av bakterier och svampar. Men man kan inte utesluta konserveringsmedel helt bara med att tillsätta extra mycket mjölksyra till en produkt. Det säger förhoppningsvis sig självt. Produkten blir inte rolig att använda om man tillsatt så mycket mjölksyra så det inte behövs ett konserveringsmedel. Alla bakterier dör inte av ett lägre pH, de blir ibland bara hämmade.

Mjölksyra hjälper även till med att binda metaller som kan förekomma i vattnet och i de andra råvarorna som man har haft i produkten. Att mjölksyran har bundit till sig metallerna gör i sin tur att oljor och fetter håller längre då den lägre halten av metaller i produkten hjälper E-vitamin och andra antioxidanter att vara mer effektiva.

Dosering (vikt-%)
-Ca 0.5 % i de flesta hudvårdsprodukter för att få till ett lägre pH. Dubbelkolla gärna med en pålitlig pH-sticka att man fått till ett hudvänligt pH.
-För en fuktgivande verkan används upp till 4 % mjölksyra, med ett pH som är ca 3.5.
-5-40 % för exfolierande produkter. Här är det bäst att först testa en lägre koncentration först för att se att huden fixar det och sedan öka successivt om man ser och känner att det går bra och som alltid gäller det kontrollera pH:t med pH-stickor. Ska det ligga kvar på huden ska pH vara mellan 3 och 3.5. Är det ifråga om en mask som ska ligga på i X antal minuter så kan man använda ett pH på 2 om man vet att det går bra. För hemmagjorda hudvårdsprodukter är det klokast att inte dosera mer än 15 % mjölksyra i produkterna.

Man kan ibland behöva buffra pH:t med exempelvis bikarbonat om man ska använda mjölksyra i sina kreationer.

OBS!
Extrakt, juicer och andra aktiva ämnen kanske inte alltid mår så bra av de extremt låga pH-värden som mjölksyra ger i högre doser. Här kan det vara klokt att kolla pH:t innan dessa ämnen tillsätts så det inte blir för surt om man nu måste kombinera känsliga och dyra extrakt med mjölksyra.

Om man har känslig hy och tycker att det fortfarande svider om man använt exempelvis en mask med mjölksyra i så kan man badda huden efteråt med en "gröt" gjord av bikarbonat och vatten för att neutralisera eventuella mjölksyrarester på huden.

Sedan ska man tänka på att inte utsätta AHA exfolierad hud för solstrålar. Använd ett pålitligt solskydd som skyddar huden mot strålningen.

Jag tar inte ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Använd huvudet. Sedan har EU konstiga regler för vad som får användas i vilka koncentrationer och pH i hudvårdsprodukterna. Fråga mig inte vad de håller på med. Vill man sälja en produkt med över en viss mängd mjölksyra med ett visst pH så kan man glömma det inom EU. Jag har en känsla av att EU har en stor mängd ickekompetent personal som bara vill agera överförmyndare.

Källor
Shenet - Mjölksyra, 2014-09-29
Egen erfarenhet
Paulas Choice - Lactic acid, 2017-01-03
Textbook of Cosmetic Dermatology, Fourth Edition, redigerad av Robert Baran, Howard Maibach
Crearomes informationshäfte om "Råvaror till hudvårdsprodukter" rev okt 2001