2014-10-29

Kolloidalt havremjöl

Avena sativa

Vad det används till
Kolloidalt havremjöl används som peelingmedel i olika produkter som kallrörd tvål, ansiktspeelingar, rengöringspastor, rengöringspulver, etc. Det används även i badpreparat för sin lenande och klådstillande verkan.

Man ska ta det lite lugnt när man skrubbar med skrubbiga medel då de kan riva sönder huden. Havremjöl anses som ett milt medel men kan fortfarande var för mycket om man är känslig. Får man problem med röda näsvingar när man skrubbar med havremjölet så ska man låta bli, bättre att använda milda AHA-syror som peelingmedel istället.

Vad det är
Kolloidalt havremjöl tillverkar man inte själv genom att bara pulverisera havregryn, det blir för grovt. Det är även betydligt mer finmalet än havremjöl som man kan köpa i butik. Det är bättre att köpa färdigt kolloidalt havremjöl som är riktigt finmalet och är mildare att använda. Pulveriserade havregryn kan man använda när man ska göra ett lenande badpreparat, häll dock pulvret i en tygpåse, häng den under kranen och kläm på den lite då och då.

Eftersom kolloidalt havremjöl är så pass superfint malen så lägger det sig inte på botten i badkaret som pulveriserade havregryn eller havremjöl som inte tillräckligt finmalet kan göra, utan det blandar sig lättare med vattnet.

Göra eget
Man kan göra kolloidalt havremjöl själv, men det kommer inte att hålla speciellt länge då man inte får ett rent pulver som slutprodukt utan en lösning med mjölet i. Man gör lösningen genom att ta 1-2 msk pulveriserade havregryn eller tar vanligt havremjöl och blötlägger dessa i ca 200 ml kokande vatten, låter det hela dra i ca 10 minuter och sedan så silar man vätskan genom en saftduk och det är den här silade vätskan som innehåller det kolloidala havremjölet och kan användas för att dutta på kliande utslag exempelvis. Observera att utan stora mängder konserveringsmedel så är lösningens hållbarhet begränsad och ska användas på en gång i färskt tillstånd.

Dosering (vikt-%)
Här kommer lite riktlinjer för hur man kan dosera havremjölet i olika produkter. Observera att siffrorna är ungefärliga och man får testa sig fram. Ska produkten hålla länge som en crème så är det bra om det är ordentligt konserverat.

  • I tvål 5 %
  • För bad upp till 100 % av badpreparatet, ska man använda det i badbomber eller andra produkter kan man ta upp till 50 %
  • I masker upp till 75 %
  • I crèmer upp till 1 %

Källor
Shenet
Brambleberrys råd för dosering av ämnet
egen erfarenhet