2014-08-16

Orange Cleansing Balm

Fett är jätte bra för att få bort fettlösligt smuts som smink, sebum och andra fettlösliga orenheter som bildas/fastnar på huden under dagen och man ska massera en bra stund för att verkligen få loss allt.
För mig som har fet hy så har denna fungerat helt utmärkt.

Rengöringen på kvällen ska ta minst lika lång tid som det tar för en att sminka sig på morgonen.

Apelsin är bra mot plufsig hy och sedan så luktar det så gott om apelsin. Själv tycker att plufsig hy är betydligt fulare att ha än rynkig hy.

När man rengör hyn med den här produkten kan det vara värt mödan att massera huden försiktigt så även lymfan dräneras, man ser då mindre plufsig ut i ansiktet.

Det går att modifiera receptet så det passar en själv bättre, ta fetare oljor/fetter om man har torr hy etc. Är man nötallergiker så ta någon annan medelfet olja som ni tål. Har man problem med acne kan det vara bra att man tar och byter ut olivoljan mot nåt annat och håller sig borta från fasta fetter som kakaosmör, sheasmör och kokosolja.

Orange Cleansing Balm
15 g bivax
36.5 g olivolja
36.5 g mandelolja
10 g ricinolja

1 g E-vitamin
1 g apelsin
2 dr benzoin

Gör så här
Väg upp allt med en bra våg som har två decimaler.

Gör ett vattenbad och smält bivaxet ihop med oljorna i en värmetålig glasbägare. Rör om.

När bivaxet är smält ta av från värmen och rör konstant med en liten ballongvisp, mät temperaturen med en termometer, när temperaturen har nått ca 50ºC så åker E-vitaminet, apelsinoljan och benzoinet ner i salvan.

Rör om ordentligt med vispen och häll upp i en ren burk.

Använd balmen så här
Ta en lagom stor klick (som en stor vindruva) och massera in på torrt ansikte. Detta ska göras även om man inte har använt smink.

Massera även så lymfan dräneras. Ta lite vatten och massera in i huden, torka sedan av med en tvättlapp som är blött med lagom varmt vatten, skölj tvättlappen och upprepa några gånger.. Den här produkten innehåller inte någon tensid/emulgator så man kan inte ta vatten i ansiktet och massera tills det emulgerar för att sedan skölja bort produkten. Ser massor av tips på nätet att man ska göra så, men det funkar inte med den här rengöringen då den inte emulgeras med vattnet.

Följ upp denna rengöring med rengöringsolja/rengöringsmjölk för att få bort den vaxiga känslan samt för att kontrollera att all makeup verkligen är borta.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg