2014-07-05

Bivax

Cera flava

Innehåll
Myristylpalmitat som är huvudbeståndsdelen i vaxet och är en ester av fettsyran palmitinsyra, sen innehåller bivax också myristylalkohol och cerotinsyra som också är en fettsyra, lite olika steroler, propolis som ska ha en antibiotisk effekt. Bekämpningsmedel kan förekomma om biodlaren har använt det.

Vad bivax används till
Bivax används som konsistensgivare i olika produkter som läppbalsam, crèmer, salvor etc. Har en skyddande verkan på huden då det lägger sig som ett skyddande lager på huden. Bivax har en speciell doft, gillar man den inte eller är allergisk mot det oblekta så kan man prova blekt bivax. Den blekta innehåller inte lika mycket antioxidanter så den håller inte lika länge, kan vara bra att tänka på.

Bivax används även till ekologisk folie. Dessa gör man enkelt själv genom att ta en ugnsplåt som man klär med bakplåtspapper, ta en bit vitt bomullstyg och lägger på plåten, strössla ut lagom mycket gult bivax. Ställ i ugnen som är inställd på ca 75ºC och låt stå i ugnen tills bivaxet har smält. Ta nu och pensla ut bivaxet jämnt över tyget, räckte inte bivaxet till så strössla ut mer och kör i ugnen en gång till.

Bivaxet ska ju ha en antibiotisk verkan, hur bra bivaxet fungerar som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter är svårt att säga. Jag skulle tippa på att den effekten är obefintlig. De som kom på att använda bivax till bivaxdukar påstår att bivaxet hjälper till att hålla maten fräsch, plastfolie som de försöker ersätta är inte antibakteriellt på något vis, den håller bara maten fräsch genom att mekaniskt skydda maten från skräp och fuktförlust. I deras produkt är bivaxet bara "utspätt" med jojobaolja och kåda. Kåda är alltid antibakteriellt. Är man ute i naturen och gör illa sig och får nåt ytligt sår kan man ta lite färsk tallkåda direkt på såret som plåster. Jojobaoljan har jag inte hört tidigare att det ska vara antibakteriellt däremot så blir det inte dåligt då det inte härsknar, jojobaoljan är säkert bara med för att få rätt konsistens på vaxet samt agera medium så kådan lättare blandar sig med bivaxet.

Jag skulle i alla fall inte satsa allt på att bivaxet är så värst effektivt utspätt, utan innehåller produkten vatten skulle jag tillsätta ett riktigt konserveringsmedel för att vara helt säker på att det inte går åt skogen. Det kanske är effektivt i sin rena form men utblandat med annat så är den antibiotiska verkan så pass liten att den inte räcker till som ensamt konserveringsmedel. Sen kan den omöjligen konservera vattendelen i produkten då vaxet är fettlösligt.

Bivax ingår även i ett stift som kallas för Nerdwax. Det fungerar på så sätt att det förhindrar glasögonen att glida på näsan. Vilket är oerhört irriterande om man är tvungen att ha glasögon jämt och ständigt för man annars räknas som blind. Dvs om ens plastglasögon glider på näsan hela tiden p.g.a. flott. Är glasögonen för stora så finns speciella silikonkuddar att köpa som man klistrar på. Man tar stiftet och gnider på glasögonen som ligger an mot näsan. Detta förhindrar dock bara tillfälligt och kan behöva förbättras på under dagen som går. Har man redan bivax hemma så kan man lika gärna ta en pellet och prova. Funkar det så funkar det.

Hur det används
Används mellan 10 till 30 % i läppbalsam beroende på vilken konsistens man vill ha på det samt vilka andra fasta fetter som ingår i receptet.

I salvor används det mellan 5 och 25 % beroende på hur fast man vill ha produkten samt hur mycket det ska skydda. Även här så kan man minska bivaxet om man använder andra fasta fetter.

Källor
Skapa din egen naturkosmetika - Finn Andersen, andra upplagan,
Shenet