2014-06-30

Vintage hudvård: Cold cream med jojobaolja


Jojobaolja består ju utav vaxestrar och ska kunna substituera för valrav i gamla cold cream recept enligt vissa källor på nätet. Jag tänkte först prova att bara ersätta all olja i receptet med jojobaolja i ett recept som jag använt tidigare. För att se skillnaden först innan jag provar ett gammalt recept med valrav där jag ersätter valraven mot antingen jojobaolja eller något annat mer lämpligt.

Sen är jag bra sugen på att göra en apelsindoftande rengöring. Så jag kommer att doftsätta cold cream med eterisk apelsinolja och en gnutta benzoin för att fixera doften i cold cream. Apelsinoljan ska vara bra mot plufsig hy och det vill man ju inte ha.

Vill man ha cold cream helt oparfymerad ska man lägga på 2 g på jojobaoljan för att kompensera den eteriska oljan.

Jojobaoljan färgar produkten ordentligt gult, bivaxet hjälper även till med detta samt apelsinoljan. Den här produkten är mer lättarbetad när man ska rengöra ansiktet än den versionen med endast riskliolja. Med andra ord så går det lite snabbare att rengöra ansiktet med denna. Men tyvärr så fixar inte jojobaolja att emulgera cold cream så det förekommer vätskepärlor i denna cold cream precis som med den cold cream utan bikarbonat.

Cold cream med jojobaolja
98.4 g jojobaolja
44 g bivax, gult

42.6 g rosenvatten/apelsinblomsvatten
10 g glycerol
1 g paraben

2 g E-vitamin
2 g eterisk olja av apelsin (valfritt)
4 dr benzoin (valfritt)

Gör så här
Gör i ordning elvispen med ballongvisparna och stativet. Om ni har ett stativ dvs, annars får man stå och hålla i elvispen och det är drygt.

Det kommer att stänka när man vispar med elvisp och det är även hett i början så ta på skyddskläder. Skydda även omgivningen som tapeter och andra känsliga prylar om dessa inte tål fettstänk.

Värm och smält bivaxet med oljan i metallbunken i vattenbad.

Värm vätskan med paraben och glycerolet i en liten glasbägare i vattenbad, vispa med lilla ballongvispen så parabenet löser sig med rosenvattnet.

När bivaxet är smält och innehållet i båda behållarna har samma temperatur så ska vätskan ner i det smälta bivaxet och oljan under kraftig vispning. Häll ner vätskan i salvan lite pö om pö.

Vispa nu tills blandningen är ljummen och homogen. Det ska inte separera. Man måste jobba ner crèmen från kanterna ner i övriga crèmen medan man vispar och för det behövs två händer, ena handen håller i bunken andra handen håller i slickepotten och rör ner från kanterna. Stativet håller i elvispen. Har man nån avancerad hushållsassistent med glas-/metallbunke så kanske man hälla ner den smälta salvan där i och vispa i rosenvattnet där direkt. Min e lite plastig och ful så jag vill inte använda den för det här ändamålet.

När det är så pass svalt att det fortfarande går att röra i crèmen men är inte stenhårt ska E-vitaminet och eventuellt eteriska oljor i.

Pytsa upp i en stor ren burk som är lätt att ta ur.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg