2014-07-27

Bipollen

Bee pollen

Innehåll
Protein, kolhydrater, fett, fibrer, A-vitamin, lutein.

Allmänt om bipollen och användning
Varje bipollen brukar bestå av ett fåtal växters pollen, tydligen är det rätt så vanligt att biet just den turen bara pollinerar några enstaka varianter av växtarter.

Är man allergisk kan man reagera på bipollen. Bina samlar pollen från olika sorters växter och då kan man ha otur att de har samlat på just det som man är allergisk mot.

Det finns människor använder bipollen som extra tillskott, det sägs att bipollen innehåller allt vi behöver och att man kan använda bipollen som ersättning för en dålig kosthållning. Det stämmer inte riktigt. Bipollen innehåller många näringsämnen men det är långt ifrån allt som vi behöver. Det kanske innehåller allt vad ett litet bi behöver men det räcker inte för oss människor.

Många fantastiska effekter som tillskrivs till bipollen är i själva verket bara en effekt av placeboeffekten.

Vetenskapligt har man bara sett positiva effekter på prostataproblem och allergier, har dock bara sett lite gamla referenser till artiklar från 1960-talet (från flower power eran). Mot prostataproblemen så ska det räcka med att äta bipollenet som det är, sen är det fråga om hur stor dos som krävs för effekt. För att få effekt mot allergier så ska pollen tydligen samlas in från rätt växt och specialbehandlas, som sedan injiceras subkutant (under huden) i patienten. Att äta bipollen har inte gett någon effekt mot allergierna.

Om man överväger att börja käka bipollen för ditten och datten så tycker jag att man först ska se över sin kosthållning, blir det mycket snabbmat och annat skräp så kan man komma långt med att man börjar äta en mer varierad kost för att må bättre.

Till hudvårdsprodukter så finns det inga bevisade effekter, men man ska komma ihåg att får man bevisade effekter av nåt så kan det börja klassas som läkemedel. Bipollen sägs vara återuppbyggande och närande för huden. Det enda man kan göra är att testa och se själv vad man tycker. Då är det bra att man testar en sak i taget i recepten så man vet vad som orsakade vad. I hudvårdsprodukter så är det bästa att använda ett extrakt på bipollen gjord med alkohol som är minst 95 %.

Tar man och maler bipollenkornen och dumpar ner i produkten som de är så finns det en risk att det kommer att bli lite grynigt (även om man är duktig med kaffekvarnen), men det går. Man kan göra ett extrakt gjord med propylenglykol då får man inte med så mycket proteiner eftersom man mest får med vattenlösliga ämnen.

Källor
FAO, Corporate document repository, Value-added products from beekeeping..., 2014-03-10