2014-03-10

Vintage hudvård: Cold cream


Cold cream har hängt med länge som ansiktsrengöring och som allmänt smörj för torr hud i olika former i ca 2000 år. Cold cream är en salva där man har vispat ner vätska helt utan emulgeringsmedel. Det är en vatten i olja emulsion, men vattnet är inte riktigt emulgerat utan man ska se salvbasen (bivaxet + oljan) som nätet i crèmen som håller allt uppe, tänk skumgummits struktur, där vätskan fyller ut hålrummen.

Lite historia
Greken Galenos är den som anses vara uppfinnaren till den första cold cream. Han levde mellan år 129 och år 199.

Man kan ibland se cold cream i filmer/serier som ska utspela sig på 1800-talet där frun vid läggdags envisas med att kladda ner hela ansiktet med något som ser ut som crisco med motivationen "because it makes me beautiful" när mannen ifrågasätter kladdet. De finare damerna på den här tiden höll kladdet på hela natten lång och fick en grinig gubbe bredvid sig på köpet.

Cold cream var förr i tiden notoriskt ökända för att bli dåliga snabbt, bakterier och mögel frodades i dom då man inte hade tillgång till bra konserveringsmedel. Fettet i cold cream blev också snabbt dåligt då man inte hade E-vitamin eller någon annan antioxidant att tillsätta för att förlänga hållbarheten, produkten var inte så mild längre när den väl hade blivit dålig. Folk på den tiden gjorde antingen den här produkten själva hemma i köket med det man hade tillgång till, vilket var krävande för det krävs en hel del vispning och annat mickel för att få det att gå ihop eller så gick dom helt enkelt till apoteken och specialbeställde cold cream där.

I slutet av 1800-talet började man att använda mineralolja istället för vegetabiliska och animaliska fetter i cold cream recepten, då började man marknadsföra dom som hållbara i jämförelse mot tidigare och ungefär samtidigt började man även använda borax i recepten vilket också hjälpte till för bättre hållbarhet på produkten.

Märken som förknippas med cold cream är Nivea som gick under slogan "fet och dryg", Ponds, Boots, Vaseline, Avene etc. Här i Sverige verkar cold cream något som är svårt att få tag på. Folk här i Sverige verkar ha ett inbyggt hat mot det och gillar att tvätta sönder sina ansikten med tvål och annat som löddrar, kallar cold cream för fett kladd och verkar tro att fett är automatiskt dåligt för huden, något man får finnar av.

Det är få märken här i Sverige som saluför cold cream, de få som jag hittat är Weleda och Avene (finns säkert någon till därute). Krämerna kommer i små pytte tuber och kostar skjortan. Avenes cold cream marknadsförs som en handcrème och Weledas som en kräm för torr hud. Står inget på produktsidorna att man ev kan rengöra ansiktet med dom.

Det närmaste man komma till cold cream här i Sverige verkar vara Nivea creme och Lush's ultrabland, men på Lush's websida nämns det inget om att det är en cold cream, men läser man på innehållsförteckningen så ser man att det är en sådan. Den innehåller följande: mandelolja, rosenvatten, bivax, honung, glycerol, ros abs, benzoin och paraben. Rätt så klassisk om man bortser från honung, glycerol och parabenet.

Enligt vissa på nätet som jobbar som sjuksköterskor (nu utomlands, inte Sverige) på ålderdomshem kan med ganska stor säkerhet säga att rengöra ansiktet med cold cream är rätt väg att gå om man vill ha fin och fräsch hy som 90-åring. Då de gånger en äldre person med fin hy har flyttat in så har en burk cold cream alltid stått på deras sminkbord. Om detta nu verkligen stämmer så är ett så pass enkelt medel som en mild cold cream ett bra komplement till den övriga hudvårdsregimen så länge huden fixar det. Om inte så tar den iallafall bort smink och smuts effektivt utan att reta huden.

Recepten som man hittar lite här och var på nätet varierar lite men grundstenarna är vitt blekt bivax, olivolja/mandelolja/mineralolja och rosenvatten/destillerat vatten. Sedan förekommer varianter med borax och/eller spermaceti. Förr i tiden användes även renat svinister, man tog helt enkelt det som man hade till hands.

Innehållet i gamla Ponds cold cream
Mineral Oil, Water, Beeswax, Sodium Borate, Fragrance.

Innehållet i Ponds cold cream är något som de flesta skönhets eko fantaster lär få mardrömmar av. Ponds nya formula är ännu otäckare, späckad med diverse skumma kemikalier.

På nätet myllrar det av recept med borax. Borax går att utesluta och man bör göra det då det inte är så hälsosamt för huden. Det har visserligen använts mot narig hud men har man trasig hud så kan den passera igenom huden och in i kroppen. Boraxen är lätt emulgerande samt fungerar som lätt konserveringsmedel i produkten. Den har alltså två funktioner i crèmen. Skippar man den så kommer produkten att bli mindre vit och mindre krämig. Sedan måste man komma ihåg att använda ett pålitligt konserveringsmedel som fungerar problemfritt för oss som tillverkar för eget bruk hemma i köket. Vill man ha hjälp med emulgeringen kan man ersätta boraxen med natriumbikarbonat, man får då en bakpulvercrème men konserveringsmedel som funkar i högt pH måste då tillsättas. Oavsett om man använder borax eller natriumbikarbonat så kan man inte använda sura tillsatser i krämen. Båda ingredienserna gör krämerna basiska och tillsätter man något surt så slutar de att fungera.

Spermaceti är valrav på svenska och även om man skulle vilja få tag på det så kan det vara lite knepigt. Valrav kommer från kaskelotvalen och det känns inte helt rätt att försöka hitta råvaran på nätet för inköp. Bättre att försöka substituera det med något annat. Valrav innehåller till 25 % av cetylalkohol och byter man ut 25 % av valravet i receptet mot cetylalkohol och kanske resten med jojobaolja borde man komma rätt nära originalet. Cetylalkoholen hjälper till med emulgeringen och det är alltid trevligt om man ska göra crème. Jojobaoljan är egentligen ett flytande vax och inte en olja.

Förra gången jag gjorde cold cream använde jag följande recept:
25 g gult bivax
99 g riskiolja
69 g rosenvatten
6 g glycerol
1 g paraben
8 dr rosmarin antioxidant
eteriska oljor

Den här gången
Jag tänkte följa ett recept från 1947.

Jag tänkte byta ut mineraloljan till riskliolja och boraxen skippar jag helt, jag tar mer vätska istället då boraxen är vattenlöslig och skulle egentligen i där. Jag skippar även doften helt utan tillsätter mer till oljefasen istället.

Anledningen till risklioljan och inte mandelolja/olivolja är för att risklioljan är späckad med antioxidanter som är riktigt bra för huden. Mandeloljan är en oerhört tråkig olja, innehåller inget speciellt som ska göra den bra för huden, har bara en lång historia som hudvårdsolja, ska vara en av de första oljorna som människan framställde. Olivoljan är ganska fet och återfuktande och innehåller en massa nice stuff som är bra för huden men jag gillar risklioljan lite mera. Olivoljan kan lukta lite medans risklioljan är helt doftlös. Kan tänka mig att prova olivolja en annan gång.

Är man allergisk av sig tycker jag att man ska prova risklioljan, det är få västerlänningar som är allergiska mot den (det är mer vanligt med allergi mot riset i Asien), är man känslig kan det även vara klokt att byta ut det gula bivaxet till blekt och ta dest.vatten istället för rosenhydrolat.

Cold cream 1947 grundreceptet (vikt)
50.8 % mineralolja
22 % bivax, vitt
26 % vatten
0.8 % borax
0.4 % doft

Det här receptet använde jag, ger ca 500 g cold cream
251 g riskliolja
110 g gult bivax
134 g rosenhydrolat
15 dr paraben
5 g E-vitamin

Gör så här
Gör i ordning elvispen med ballongvisparna och stativet. Om ni har ett stativ dvs, annars får man stå och hålla i elvispen och det är drygt.

Det kommer att stänka när man vispar med elvisp och det är även hett i början så ta på skyddskläder.

Värm och smält bivaxet med oljan i metallbunken i vattenbad.

Värm rosenhydrolatet med paraben i en liten bägare i vattenbad, vispa med lilla ballongvispen så parabenet löser sig med rosenvattnet.

När bivaxet är smält och innehållet i båda behållarna har samma temperatur så ska vätskan ner i det smälta bivaxet och oljan under kraftig vispning. Häll ner vätskan i salvan lite pö om pö.

Vispa nu tills blandningen är ljummen och homogen. Det ska inte separera. Man måste jobba ner crèmen från kanterna ner i övriga crèmen medan man vispar och för det behövs två händer, ena handen håller i bunken andra handen håller i slickepotten och rör ner från kanterna. Stativet håller i elvispen. Har man nån avancerad hushållsassistent med glas-/metallbunke så kanske man hälla ner den smälta salvan där i och vispa i rosenvattnet där direkt. Min e lite plastig o ful så jag vill inte använda den.

När det är så pass svalt att det fortfarande går att röra i crèmen men är inte stenhårt ska E-vitaminet i.

Pytsa upp i rena burkar.

Jag har använd den så här
Ta en stor klick cold cream (vindruvsstorlek) och massera in i huden i någon minut. Allt smink ska lösas upp. Ta cold cream ända ner på halsen så huden även där blir rengjord. Men jag använder den inte till att ta bort ögonsmink, jag tyckte inte att det funkade så speciellt bra, konsistensen var för tjock.

Låt det sitta på i ca 2 minuter och torka av med en liten blöt handduk.

Jag har sedan gjort så att jag rengjort igen, men då med min vanliga rengöringsolja. Sedan tar jag bort ev ögonsmink med en speciell produkt som jag har.

Sedan följer jag upp med ansiktsvatten, fuktserum och ansiktscrème. Cold cream använder jag bara på kvällen för att tvätta ansiktet med även om jag inte har använt smink under dagen.

Hur det har funkat?
Det har gått bra för mig att använda cold cream som kvällsrengöring, jag har fet kombinationshy och jag har inte fått problem med pormaskar eller finnar med det här rengöringen. Får jag finnar har det mer att göra med hormoner eller att jag har ätit för mycket snask.

Källor
egen erfarenhet
Shenet, cold cream historia
Shenet, borax
Cosmetics and Skin
Wikipedia