2014-03-08

Shake-lotion med alun och hästkastanj

Tänkte jag skulle göra ett preparat för mina stackars ben, står mycket på jobbet och det känns på kvällarna. Sedan börjar även sommaren närma sig och då vill man ha fina ben.

Den här produkten ska mer ses som en två i ett produkt. Oljefasen är en produkt och vattenfasen är en produkt och det är 50:50 (viktmässigt) i flaskan.

Anledningen till att jag inte gör en helt vanlig lotion av det hela är för att alun är lite knepig att använda om man vill ha en stabil produkt som inte skär sig. Det är lättare att göra så som jag gjort här.

Tisteloljan är rik på linolsyra och är bra för benen då den ökar på cirkulationen. Men den har lite dålig hållbarhet så därför tillsätts E-vitamin.

Naturligt E-vitamin är alltid bra att tillsätta i produkter, är rena hälsokuren för huden plus att oljor och fetter i produkten skyddas mot oxidation, eteriska oljor blir även skyddade mot oxidation. Använder man E-vitamin acetat så ska man veta att den fungerar sämre som antioxidationsmedel då den reagerar sämre med syret, den är för stabil tillsammans med syret. 1 % är en vanlig dosering för naturligt E-vitamin. Eftersom tisteloljan håller lite dåligt och man ska hålla på och skaka flaskan innan användning vilket borde öka påfrestningen på produkten så ökade jag mängden E-vitamin.

De olika eteriska oljorna som jag använder i receptet är bra mot åderbråck. Har man en sjukdom (inkl e gravid) så ska man kolla med läkaren först.

Pepparmyntsvattnet är svalkande vilket är skönt på trötta och ibland varma ben.

Alun och hästkastanjglyceritet är sammandragande.

C-vitaminet är bra för huden genom att den fungerar utjämnande på hudfärgen. Funkar det i ansiktet så funkar det på benen. Jag har valt att använda ett vattenlösligt C-vitamin som är stabilt i vatten. Här har jag doserat med lägsta doseringen på C-vitaminet, vill man så kan man dosera upp till 3 % i produkten, dvs ta 3 g istället för 1 g och dra av 2 g från pepparmyntsvattnet.

Paraben för att det krävs ett konserveringsmedel när det finns vatten i produkten.

Shake-lotion med alun och hästkastanj
Oljefas
93.5 g tistelolja
4 g naturligt E-vitamin
0.5 g citron
0.5 g cypress
0.5 g ceder
0.5 g pepparmynta
0.5 g paraben

Vattenfas
83.5 g pepparmyntsvatten
0.5 g paraben
5 g alun
10 g hästkastanjglycerit
1 g sodium ascorbyl phospate

Gör så här
Väg upp allt.

Häll i allt som ska i vattenfasen först i en ren flaska som man har en passande snäpp kapsyl eller disktop lock till, skaka så allt blandas och löses ordentligt i pepparmyntsvattnet. Vi vill inte använda pumpflaska till det här, inbillar mig att den inte kan dosera en shake-lotion ordentligt. Det tar lite tid för all alun att lösa sig så ha tålamod och skaka mycket.

Ha sedan i ingredienserna till oljefasen.

Skaka ordentligt igen.

Klart!

Varje gång man ska ta av lotionen så ska man komma ihåg att skaka flaskan ordentligt.

Kom även ihåg att göra tåhävningar lite då och då under dagen, det är även bra att göra om man sitter mycket, flyger länge etc. Muskelpumpen hjälper till att motverka otäcka åderbråck.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg