2013-09-21

Höstig tvål med getmjölk

Ville göra en kryddig tvål med patchouli och ingefära. Sambon vill gärna ha en hård tvål som ger ordentligt med bubblor och det ska det här receptet fixa med en ganska stor del kokos- och palmfett. För att göra tvålen mer mjukgörande använde jag getmjölk istället för vatten.

Min getmjölk kommer från The Soap Kitchen och kommer i pulverform, det går bra att använda Sempers mjölkpulver som finns i mataffären. Ibland kan matbutikerna ha getmjölk inne, man kan behöva leta lite bland de utländska varorna.

Eftersom jag använder mjölk i receptet så ska man vara beredd på att tvålen lätt överhettar, om den överhettar så blir den brun och får en speciell lukt om man inte håller temperaturen nere. Har man otur kan tvålen även skära sig om man isolerar den. Har man inte gjort mjölktvål tidigare tycker jag man ska pröva göra en oparfymerad mjölktvål med billiga oljor och vanlig komjölk först, men isolera den inte, gör annars precis som vanligt så man får en bild över hur tvålen blir när man gör just så. Så man får känna lukten och se färgen på tvålen. Tvålen blir bra även om man gör som vanligt det är bara utseendet och lukten som man kan ha problem med.

Receptet är på totalt ca 2 kg med luten och utan luten är den 1419 g. Jag har som vanligt använt mig av 5 % rabatt.

Redskap
våg
mått
två termometrar
engångsplastglas, stora och små
slickepottar
två ballongvispar
kastrull i rostfritt stål
stavmixer
flera bunkar i metall
två limpformar, jag använde de från Crearome
skyddsutrustning, förkläde och engångshandskar
billig mjölkskummare
ätpinne el dyl
mängder med is

Höstig tvål med getmjölk
454 g olivolja
454 g kokosfett
454 g palmfett
57 g ricinolja

208 g kaustiksoda
416 ml getmjölk, fryst i bitar

30 ml vitlera

1 tsk rött pigment utrört i 1 msk mandelolja
1 tsk orange pigment utrört i 1 msk mandelolja

6 % doftsättning med följande eteriska oljor
7 g patchouli
14 g ingefära
10 g litsea cubeba
20.5 g citron
20.5 g 5-fold orange (konc.eterisk apelsinolja)
14 g lavendel

Gör så här
Dagen innan:
Frys ner getmjölken i iskuber.

Samma dag:
Börja med getmjölksluten. För att veta hur ni ska göra getmjölksluten så visar Soap queen tydligt i den här videon hur man ska gå tillväga. Detta steg tar tid och ska ta tid så det inte blir fel.

Väg upp eteriska oljor och blanda med ricinoljan.

Blanda pigmenten med mandeloljan i små engångssnapsglas.

Förbered formarna.

Väg upp kokosfett, palmfett och olivoljan i en rostfri kastrull.

Värm först för att smälta fetterna och kyl sedan tills det är ca 30-35ºC och getmjölksluten ska vara ca 15ºC.

Ha i leran i fettet och kör lite med stavmixern så det blir jämt fördelat.

När oljeblandningen och getmjölksluten har rätt temperatur, ha i getmjölksluten i fetterna, rör först och kör sedan med stavmixern tills det spårar lätt. Eftersom det är mycket fasta fetter i tvålen och jag har använt låg temperatur så kommer att tvålen bli tjockare mycket snabbare än vad det skulle ha blivit vid lite högre temperatur, bara för att tvålen blir tjock betyder inte att den har spårat. Det är sk falsk spårning. Rör med stavmixern mycket och kör med korta intervaller med stavmixern.

Rör ner ricinoljan i tvålen som är doftsatt med de eteriska oljorna.

Pytsa över i två behållare som är lätta att hälla ur.

Färgsätt tvålmassorna till önskad styrka, använd ballongvispar för att fördela färgen i tvålen, och varva de båda färgerna båda i formarna.

Rör med en ätpinne i formarna i formen, jag försökte använde mantra swirl tekniken till den här tvålen. Mantra swirl rörelsen som man gör i tvålen ser ut som en serie ihopbundna 8:or om man skulle rita på papper för att illustrera hur man drar ätpinnen genom tvålen. Det går även att söka på internet så finns det bilder på rörelsen som man ska göra.

Jag ställde in båda limporna med tvål in i kylen, för att förhindra gelfasen som gör tvålen brun och ful.

Receptet får bara användas för privat bruk. Jag tar inte ansvar för sabbade tvålar, utrustning eller olyckor. Var och en har eget ansvar för att det går rätt till.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg