2013-03-09

Bivax- och honungstvål

Ville göra en tvål med bivax och honung.

Honungen ska göra tvålen återfuktande och så hjälper sockerarterna i honungen till med löddret. Bivaxet gör att tvålen förtvålas snabbare och ger hårdhet till tvålen. Sedan ska honungen och bivaxet ge doft till tvålen och det ska bli spännande.

Sedan ville jag testa att använda ingefärsolja i tvål och jag har tänkt testa om lera kan hjälpa till att hålla kvar doften i kallrörd tvål. Men jag vill inte att hela batchen med tvål ska lukta ingefära så jag doftsatte bara halva. Vill ju veta hur bivaxet och honungen tillsammans får tvålen att lukta.

Receptet nedan ger en tvål på 1200 g olja och fett och med luten blir det 1734 g. Vattnet kommer att dunsta så slutvikten blir någonstans där mellan.

Bivax- och honungstvål
36 g bivax (3 %)
264 g olivolja (22 %)
240 g kokosfett (20 %)
420 g palmfett (35 %)
240 g avocadoolja (20 %)
25 ml vit lera

166 g kaustiksoda
332 g vatten

36 g honung, flytande

Doft
26 g ingefära (eterisk olja)

Redskap
kastruller
stavmixer
två termometrar
mått och våg
rostfri metallbunke med hällpip
slickepottar
vispar
formar

Gör så här
Väg upp ingefäran i en liten glasbägare.

Mät upp bivaxet för sig. Bivaxet ska smältas i en egen glasbägare, kan vara svårt att få bivaxet smält annars om man blandar osmält bivax med oljorna.

Väg upp fetter och oljor i en stor kastrull. Värm upp det hela så alla fetterna smälter, ha nu i det smälta bivaxet och rör om, kyl sedan ner till 50ºC.

Blanda kaustiksodan med vattnet i den rostfria metallbunken, kaustiksodan ska ner i vätskan under konstant omrörning, men inte all kaustiksoda på en gång utan i omgångar. Använd termometern. Akta er för ångorna och se upp för eventuella stänk. Lut är frätande.

Leran rör man först ut i oljorna med stavmixern innan lutet har fått åka i. Alla lerklumpar ska bort.

När både oljorna och luten har en temperatur på 50ºC så rör man ner luten ner i oljorna. När allt är blandat kör man igång stavmixern, när det ser homogent ut har man i honungen och det gör den på några röda med stavmixern och kör sedan tills tvålen spårar.

Har man i honungen för sent kan det vara svårt att få den jämnt spridd i tvålen och tvålen blir prickig och ful som slutresultat. Kan tänka mig att det lär blir lite kladdigt också.

När det har spårat.

Häll upp ca 867 g spårad tvålmassa i en mindre kastrull och det som är kvar i stora kastrullen häller man upp i formar.

I tvålmassan som nu är i den mindre kastrullen ska doftsättas med ingefäran, se till att blanda ordentligt. Häll sedan upp i formar.

Beroende på hur formarna ser ut isolerar man lite olika. Små individuella formar täcker man först över med en bit kartong och på det kan man ha över en handduk om man e modig. För stora formar kan det vara klokt att inte täcka över alls. Honungen kan göra hemskheter med tvålen, som separation. Ju större form man använder desto större är risken att tvålen separerar om den blir för varm. Man får ha ett öga på tvålen om man täcker över den. Honungen gör tvålen blir het, het, het.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg