2012-12-26

Riskliolja

Oryza sativa

Denna olja är en ganska hårt behandlad olja (utvinns ur kliet på riset). Men trots det kryllar det av antioxidanter i oljan.

Innehåll
Palmitinsyra (13-23 %), arakinsyra (upp till 3 %), stearinsyra (2-3 %), myristinsyra (mindre än 1 %), oljesyra (18-42 %), gadoljesyra (upp till 2 %), linolsyra (32-47 %), alfalinolensyra (1-3 %), vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler (Avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol, oryzanol, m.m.), skvalen och ferulasyra.

Ferulasyran är en av många ingredienser i oljan som gör oljan bra mot oxidation i huden då det är en antioxidant.

Vad den används till
Den är mjukgörande som många andra oljor. Påminner lite om jordnötsolja.

I Asien används den mycket till mat, tål upphettning bra och används därför till fritering.
Kan vara värd att prova om man väldigt allergisk av sig och om man inte vill använda jojobaoljan, är trevligare att använda än jojoban och tillför mer till huden. Här i väst är det inte så många som är allergiska mot ris så det kan funka.

Är en halvfet till torrolja, vilket gör den relativt lättabsorberad. Man kan använda den ensam som ansikts- och hudolja, i skrubbar tillsammans med salt och/eller socker.

Eftersom den innehåller olika varianter på antioxidanter gör den användbar i olika antiageprodukter.
Då oljan tål en lite ovarsam behandling och inte har någon speciell lukt gör att den passar bra till att göra egna örtoljor med. Lite dyrt kanske som sådan men det funkar bra.

Tvål
Förtvålningstalet
0.122 vilket är lågt och ger en mild tvål.

Jodtalet
Ligger på 105-115 och det talet talar om att det blir en mjuk tvål av risklioljan och gör att det krävs oljor och fetter med lägre jodtal för en bra tvål.

Källor
Shenet
Guldet från växterna - Finn Andersen
Miller's Homemade Soap Pages, 2015-01-02
Wikipedia