2012-11-18

Citrontvål + salt och ett stort utlägg om tvål i allmänhet

Såg på Eva´s tvålblogg att hon hade gjort tvål doftsatt med citronskal samt glycerintvål som var doftsatt med doftolja. Tycker det verkar spännande att doftsätta tvålen endast med citronskal, kan vara ett ekonomiskt sätt att doftsätta tvål på om det nu funkar. Jag kommer att skita i att tillsätta någon glycerintvål till min tvål den här gången. Blev inte så fint med glycerintvål i min chokladtvål.

Parfymering och formar
Det är knepigt att hitta bra dofter som man kan doftsätta tvål med, speciellt i Sverige. Eteriska oljor är visserligen naturliga och rätt så lätta att hitta här men fungerar inte alltid så bra i tvål, speciellt inte de man verkligen vill använda är citrusoljor. De förstörs lätt av luten, sedan försvinner mycket av doften om man lagrar tvålen länge vilket automatiskt sker när man tillverkar för eget bruk. Att doften försvinner vid lagring gäller egentligen alla eteriska oljor. Sedan har man priset, det är dyrt att doftsätta med eteriska oljor då det går åt ganska stora mängder eteriska oljor när man gör tvål.

Ska man göra tvål själv ska man komma ihåg att det inte alltid blir billigare bara för att man gör det själv, ska man ha en billig tvål krävs det att man köper in stora volymer för att få ett bättre pris. Saker som får priset att rusa i höjden är många gånger doftsättningen och/eller om man använder udda vegetabiliska oljor. Kanske inte helt optimalt om man gör tvål för att man tycker det är så skoj.

Det är kul att göra tvål men det blir mindre skoj när det finns lite att leka med. Man kan doftsätta med vissa kryddor men tvålen blir då skrubbig, jag vill inte alltid ha det så. Beställa från USA har tagit emot, vill gärna slippa tullen men så gillar jag att beställa mycket på en gång så man har det gjort. Sedan har man det där med tvålformar, budget varianten är att använda mjölkkartonger, men då får man riktigt tråkiga former på tvålarna sedan har det en effekt att det dröjer ljusår tills man får för sig att göra tvål igen eftersom tvålarna blev så fula. Brödlimpsformar i silikon kräver att man gör stora batcher åt gången sedan blir inte kanterna "raka".

Det kan gå åt så mycket som 60 ml eterisk olja per kilo olja, man använder generellt ca 2-6 % eterisk olja. Det finns eteriska oljor som är starka i sig och då krävs det lägre dosering. Priset för 6 % parfymering ;av ett kilo tvål (fettdelen) skiftar lite, men går på mellan ca 180 kr till 600 kr om man verkligen vill att det ska lukta. Sedan har vi några extremer som äkta rosolja som kostar ca 186 kr/ml, vit sandelträ kostar ca 52 kr/ml och neroli som kostar ca 83 kr/ml. Man kanske inte behöver använda 6 % dosering på dessa men oavsett blir det dyrt.

Ska man använda syntetiska doftoljor som är godkända för doftsättning av hudvårdsprodukter men det kanske inte framgår om man kan doftsätta kallrörd tvål med den så ska man vara beredd på att de kan innehålla alkohol. Alkohol påskyndar förtvålningen så pass mycket att tvålen blir fast som pudding i grytan, ett effektivt stresstest på alla tvålmakare då det plötsligt blir bråttom bråttom.

Det är bra om man får tag på en doftolja som är godkänd för kallrörda tvålar. Sedan är det inte omöjligt att det finns andra ämnen i doftoljor som har andra bieffekter på tvålen. Det finns även eteriska oljor som påskyndar förtvålningen eller ger färgförändringar.

När man vet detta så kan man lugnt räkna bort alla alkoholiga parfymer som potentiella doftsättare i tvål.

Kallpressade oljor
Jag personligen tycker det är onödigt att tillsätta kallpressade oljor och fetter till tvål, dels så förstörs alla fina ingredienser i oljorna när de stöter på luten, passar kanske bättre i en omsmältning om man orkar hålla på med sånt. "Did that, tried that and never again."

Sedan blir det lite svårare att förtvåla oljorna till tvål om man använder kallpressade oljor.

Sedan ska man komma ihåg att oavsett hur återfuktande tvålen är så krävs det alltid att man använder handkräm efter att man tvättat händerna. Jag har aldrig stött på en tvål som inte krävt att jag använt handkräm efteråt.

Gjorde för några år sedan en pomace olivolje tvål, blev riktigt trevlig men slemmig tvål. Jag var tvungen att använda handkräm efter den också. Om ni undrar vad pomace olivolja så är det en olivoljerestprodukt med väldigt lågt förtvålningstal och ger mild och fin tvål. Pomace olivolja är inte en matolja.

Sedan upplever jag att om tvålen är "för" återfuktande (gäller även flytande tensidbaserad tvål) så blir det svårt att skölja bort tvålresterna från händerna och slutar med att det går åt hiskliga mängder vatten för att man ska känna sig ren om händerna. Skulle jag låta bli att skölja så mycket blir inte händerna mer återfuktade för det, utan de känns torra men samtidigt klistriga och så börjar det klia. Använder jag handkräm på det blir det bara kladdigt.

I alla fasta tvålrecept som jag visar på bloggen behöver man inte tillsätta extra olja för överfettning, det ingår redan 5 %-rabatt i beräkningen.

DOS
Använder man för mycket av vissa oljor, nu tänker jag främst på rapsoljan, så kan man råka ut för DOS vilket betyder dreaded orange spots. Det är lätt att hänt man får för sig att man ska göra tvål på enbart rapsolja då den är så pass billig jämfört med andra oljor här i Sverige.

DOS kan även komma av att man förvarar tvålen dåligt (som i en plastpåse), har för höga halter av vissa typer av oljor i tvålen som just rapsolja eller återfettar tvålen med högre procent än 5 %-rabatt. Har man fått DOS på tvålen är det bara att slänga den i sopan. DOS visar sig som kladdiga orangea fläckar. Sedan kan jag tillägga att jag aldrig gör tvål på sommaren p.g.a. fukten, risken för att det blir galet är större då.

Förvaring
Förvara den färdiga tvålen luftigt men mörkt och torrt, skokartonger är praktiska att förvara den färdiga tvålen i. Märk upp kartongen vad som är i ifall tvåldoften förändras, ibland kan det vara svårt att veta vilken tvål det var som man stoppade ner i kartongen. Datum är aldrig fel att skriva på kartongen. Minnet är bra men kort.

Tillbaka till citrontvålen
Som tvålbas hade jag tänkt använda ett tvålrecept hämtat från Millers homemade soap page, som heter "Sudsy All-Vegetable". Fast jag hade för lite kokosfett hemma så jag tog lite mer palmfett och räknade om mängden kaustiksoda och vatten. Men det här tillfixade receptet borde ge en hårdtvål med bra lödder, och förhoppningsvis funkar den bra om man vill gjuta fina detaljrika tvålar

Tvålen med 5%-rabatt
255 g rapsolja
275 g palmfett
292 g kokosfett
340 g olivolja

166 g kaustiksoda, nitors
332 g vatten

394 ml finkornigt havssalt
3 citroner

Redskap
Stavmixer
våg
mått
rostfri metallbehållare för luten
rostfri kastrull
handvisp och slickepott
2 termometrar

Ha ett kallt vattenbad redo i fall det hett.

Gör så här
Ställ fram formarna.

Jag använder 3 citroner till den här batchen.

Riv skalet på citronerna med fint rivjärn så de förvandlas till "vita" citroner.

Mät upp saltet.

Plocka fram formarna som ska användas.
Blanda till luten, akta er för ångorna för det sticks i näsan, sedan blir luten även het, använd en metallbunke med hällpip och en liten metallvisp. Glas kan spricka av värmen om man har otur. Häll inte i all kaustiksoda på en gång, utan lite i taget under omrörning.

Kom ihåg: Lut är frätande.

Väg upp fetter och oljor.

Blanda citronskalet med fettdelen, smält alla fetter.

När både fettet och luten är 60°C blandar jag i luten i oljorna och rör om med stavmixern och kör sedan som vanligt med stavmixern till det har spårat.

Jag mäter upp halva batchen i en behållare och fyller de önskade formarna med den osaltade citrontvålen.

I den andra halvan blandar jag i 394 ml finkornigt havssalt och häller upp i formar som inte kräver att man måste skära tvålen för att få lagom stora bitar.

Citronerna som blir kvar kan man använda till matlagningen eller till citronvatten som dricka.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg