2012-09-12

Infusioner

Infusioner är i stort sett som örtteer som bara har fått dra lite längre.

Det man får med i beredningen när man gör en infusion är främst garvämnen, saponiner och slemämnen.

När man gör infusion ska man inte koka örter och vatten, gör man det får man en dekokt istället för infusion och den metoden används främst till rötter, bark och frön som är grövre.

En infusion gör man för att få ut lite känsligare ämnen ur växterna som kräver lite värme men som inte tål kokning.

Vill man ha med de eteriska oljorna kan man prova använda 40 %-ig sprit för att skapa en tinkur.

Vilka örter kan man använda?
Man använder främst blad, blommor och stötta frön.

Här kan listan göras lång, men det är vanligt att man använder kamomill, ringblommor, lavendel, rölleka, rosenblomsblad, myntor, olivblad, etc.

Hur?
För en infusion tar man ca 5 g torkade växter till 100 ml kokande vatten (1 del växter och 9 delar vatten). Vill man använda färska örter kan man behöva använda mellan 15 och 25 g till 100 ml vatten.

Man låter det dra i 30-60 minuter. Det är viktigt att temperaturen är över 60ºC under hela tiden, använd lock. Man kan behöva ersätta förlorad vätska med mer (kokt) vatten.

Gör man det inte blir infusionen visserligen bara mer koncentrerad, men vill man göra om experimentet vid ett senare tillfälle och få samma resultat kan det vara bra om man har koll på parametrarna. Den mängden vatten som avdunstar kan skilja sig mellan gångerna och kan påverka slutresultatet.

När det har dragit klart silar man genom engångskaffefilter.

Konservera sedan med ditt favorit konserveringsmedel. Utan konserveringsmedel håller sig beredningen dåligt.

Man ser att det börjar bli dåligt genom att det bildas mögel på ytan och andra mikroorganismer frodas i vätskan och gör den grumlig.

Lite tips
Det är bra om man undviker metallkärl och metallredskap under tillverkningen då metallen kan reagera med innehållet i örterna. Glas eller emaljerade kärl är praktiskt att ha hemma.

Man kan vänta med konserveringen om den ska med i en produkt. Produkten måste dock tillverkas samma dag som infusionen. Låt inte infusionen stå för länge innan den används och följ instruktionerna för just ditt konserveringsmedel så du får till rätt dosering.

Vad kan man använda infusioner till?
Man kan använda dom som dom är till ansiktsvatten (vanligast och enklast), crèmer, geléer, flytande tvålar, schampon, etc. Dvs där man vanligtvis använder vatten i ett recept. Var uppmärksam på att produkten kan bli missfärgad och lukta annorlunda, att detta händer är mer en regel än ett undantag. För det mesta så används infusioner för att skapa färska sårtvättlösningar då de allra flesta infusioner har bra egenskaper för detta ändamål.

Dock ska man ha klart för sig att en infusion jämfört med ett oljeutdrag på samma växt inte har samma egenskaper.