2012-04-18

Linfrögel

För att lockarna ska bli extra fina brukar jag använda linfrögel tillsammans med hårgelen som jag själv blandar.

Det finns dom som tycker att de endast behöver linfrögel för att få fina hållbara lockar. På mitt hår behöver jag linfrögel + hårgelé för att det ska bli bra.

Linfrögel, grund
1 kg dest.vatten (batterivatten)
8 msk linfrön, hela

Blanda i en kastrull och låt koka under konstant uppsikt i 15 minuter.
Sila i en nätsil (inte kaffefilter) och konservera med paraben, 0.5 g per 100 g gel. Slutmängden kommer inte att bli 1 kg så kontrollera mängden.

Linfrögelet
230 ml linfrögel, grund (glöm inte att konservera)
12.5 ml glycerol
6.25 ml jojobaolja
ev. doft

Häll upp på flaska och skaka. Skaka flaskan innan användning, då produkten separerar sig.

Använd produkten så här
Till mitt hår tar jag en klutt som är lite större än en 5 krona i handflatan. Applicerar i dyblött hår (medans jag står med huvudet över badkaret). Sprider ut det med händerna i håret (krattar med fingrarna), kramar håret. Sedan tar jag hårgelé och sprider ut det i håret med händerna/fingrarna (krattar med fingrarna), kramar håret igen. Ploppar sedan håret med en slät mikrofiberhandduk.

Ploppar håret i ca 20 minuter och sedan torkar jag det med en hårfön som har sedan sån där tratt. Jag tar lägsta hastigheten och högsta värmen. Egentligen ska man köra på lägsta värmen också men det tar för lång tid. Hela proceduren påminner om hur grundaren till JessiCurl applicerar sina produkter.

Här får man testa sig fram till vilken mängd jojobaolja som man tycker funkar bra. Jag har 3b/f/m enligt fia-metoden om det hjälper någon. Olika typer av lockar klarar olika mycket mängd jojobaolja. Blir håret stripigt eller bara hänger har man tagit för mycket produkt eller så behövs mindre jojobaolja. Någon kanske vill använda mindre eller mer mängd glycerin, vad vet jag.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg