2012-03-16

C-vitamin

Ascorbic acid

C-vitamin kan inte vi människor producera själva, gäller även marsvin samt några andra djurarter,vi måste tillföra oss detta viktiga ämne utifrån i form av föda.

Lindrig brist på C-vitamin kan ge blödningar i tandkött, trötthet, dåligt immunförsvar etc. Går det för långt och man får skörbjugg trillar tänderna ut och slutar med döden.

Den fungerar även som en antioxidant i kroppen. Fria radikaler är farliga för cellerna och för att cellerna ska kunna skydda sig behöver dom antioxidanter.

Vid lindrig brist kan man även få problem med torr hud, då vitaminet hjälper till att bilda kollagenet som håller ihop bindväven. Och på vintern när vårt C-vitaminbehov är större än på sommaren är detta mer påtagligt. Man blir sårig om nagelbanden, får allmänt torrare hud än på sommaren, e.t.c. Lite har det även att göra med att det blir torrare luft på våra breddgrader under vintern.

Det dagliga rek intaget att C-vitamin 60 mg/dag är beräknat för en person som lever i ett sommarklimat. På vintern är den mycket högre. Annat som kan påverka kroppens krav av C-vitamin är ev. infektioner, om man ammar/gravid,etc.

Kan vara bra att veta att C-vitamin förstörs bl.a. av luftens syre, UV-strålar. Man brukar säga att C-vitaminet förstörs på 20 minuter. Med andra ord ska man vara snabb med att dricka upp juicen.

Har man lätt för att få urinvägsinfektioner kan C-vitamin vara bra att ta varje dag, det gör urinet surt. Och då blir livet svårare för bakterierna.

I hudvård
C-vitamin i hudvårdsprodukter ska jämna ut hudtonen och minimera pigmentfläckar om den används i hudvård. Den är en antioxidant. Den hjälper till att skydda huden mot UV-ljus, om den används dagtid. Men det betyder inte att man kan skita i att använda ett adekvat solskydd bara för att man använder ett serum med askorbinsyra i. Var inte dum i huvudet.

Det är viktigt att använda den naturliga formen som snabbt förstörs i vatten. Det är bara askorbinsyra som bevisligen har visat sig ha effekt. Alla andra former som har gjorts mer stabila eller oljelösliga är inte att lita på. För att ha effekt mot ålderstecken så ska produkten ha 15 % askorbinsyra som är löst i en vattenhaltig produkt och ha ett pH på 3.2. Alla dessa andra vattenfria serums är inte garanterade att ha effekt. Där askorbinsyran är uppslammad i en olje- eller silikonfas. Dessa serums känns grusiga vid användning. De kan funka, gör serumet det för dig så grattis.

Biverkningar
En del som överdoserar C-vitamin under lång tid kan få problem med njursten.

Kroppen kan även börja använda C-vitaminet som en energikälla om man tar stora doser dagligen.

Helt riskfritt är det inte.

Om man kombinerar med niacinamide så kan huden bli gul. På mig så får det en umpalumba effekt eftersom jag är så blek. Jag vet att folk förr var oroliga över att inte kombinera dessa två av olika anledningar. Jag gillar inte att kombinera dessa två på grund av att jag blir gul. Utan jag har löst problemet med att köra med ett askorbinsyreserum (15 % i vattenlösning med ferulsyra, e.t.c. med pH nära 3.2) på morgonen och på kvällen använder jag ett serum med niacinamid i.

Tänkvärt
Naturligt är C-vitamin (askorbinsyra) bara vattenlösligt.

Det finns ett fettlösligt C-vitamin som man kan köpa. Den verionen är inte naturlig, utan är inget annat än konstgjort. Då har man gjort en ester av askorbinsyra och palmitinsyra och då får man en produkt som heter askorbyl palmitat. Crearome har en oljelöslig variant, som är näst intill omöjlig att lösa upp i olja. Man måste hetta upp oljan riktigt högt (115ºC) och det känns inte helt ok att göra så. Oljor som man brukar vilja använda i hudvård brukar vara lite känsliga.

Så när ni köper ren havtornsolja (gäller båda varianterna) får ni inte med något C-vitamin i produkten utan det är bara de oljelösliga ämnena som finns i oljan, d.v.s. karotin, E-vitamin, steroler och alla fettsyrorna. Vill ni komma åt havtornens C-vitamin får ni enkelt köpa juicen. Vad säljaren än säger.

Källor
Stefan Källman, muntligt från en kurs i etnobotanik jag gick för några år sedan.
Shenet
Crearome
Livsmedelsverket