2012-03-16

Ansiktscrème

Om jag ska försöka säga vilken typ av hud den här passar för så kanske det är för normal hy. Men av erfarenhet då jag har fet hy (minus acneproblem) så tål min hy ganska mycket fett trots allt. Sedan är det väldigt individuellt på hur man reagerar. Min hy fixar inte stora mängder fasta fetter som sheasmör, kakaosmör, etc.

Det är bara att byta ut något ifall man är allergisk. Kom då ihåg att byta ut halvfeta oljor mot andra halvfeta oljor, och torra oljor mot andra torra oljor. Om man vill ha kvar ursprungskänslan i krämen.

Exempelvis skulle man byta ut alla oljor till enbart kokosfett kommer krämen att bli fetare och upplevas annorlunda. Man kan justera receptet nedan som man själv vill bara man behåller de totala mängderna för fettfasen respektive vätskefasen.

Vill man ha en riktigt fet kräm (dvs öka på mängden olja) måste man räkna om med emulgeringsmedlerna och de andra ingredienserna så det blir rätt.

Parabenet kan bytas ut mot annat om man så vill, doseringen kan bli lite annorlunda dock, kräver det nya konserveringsmedlet högre koncentration så drar man bort motsvarande mängd från vattnet.

Anledningen till att de torra oljorna samt avokadooljan ska i krämen vid 40ºC är för att dom är känsliga. Avokadooljan är inte torr utan fet men den innehåller mycket vitaminer och steroler som kan förstöras vid en ev upphettning.

Om man tycker det ser komplicerat ut med många oljor
Vill man inte ha med några torra oljor och inte heller avokadooljan kan man bara öka på mandeloljan med motsvarande mängd. Då tillsätter man bara E-vitaminet vid 40ºC. Känslan i krämen kan bli annorlunda men den kommer fortfarande att vara en bra ansiktscrème

Viktigt!
Läs instruktionerna först så minimerar man risken att det går åt skogen, gör en enkel crème med få och billiga ingredienser innan ni försöker er på ett recept med dyrare råvaror. Tänk på att arbeta korrekt så ni inte får problem med axlar och rygg. Köket är också en arbetsplats.

Ansiktscrème
Oljefasen
6.5 g mandelolja, kallpressad (halvfet)
2 g cetylalkohol
2 g squalane
2.5 g VE-fett (glycerylstearat)

Vattenfasen
4.5 g MF-fett (natriumstearoyllaktylat)
67.7 g rosenvatten/dest.vatten
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.3 g xantangum

Vid 40ºC
2 g gurkörtolja, kallpressad (torr)
2 g nyponfröolja, kallpressad (torr)
2 g avokadoolja, kallpressad (fet)
2 g E-vitamin

Vid 35ºC
3 g NFF

Vid 25ºC
eteriska oljor

Gör så här
Väg upp allt.

Ha i alla ingredienser som ska i oljefasen i en värmetålig bägare. Gör lika dant för vattenfasen, ska i en egen bägare, men här kan det vara klokt att först tillsätta xantangumet till vätskan innan allt annat och röra ordentligt så man inte får några klumpar.

Sedan är det bara att värma båda faserna till 75ºC.

Sedan häller man oljefasen ner i vattenfasen, här gäller det att vara noga.

Observera detta!
Häll ner oljefasen i en tunn stril under konstant omrörning ner i vattenfasen.

Fortsätt att vispa i 5 min när bägaren fortfarande står i vattenbadet (man kan ta bort kastrullen från plattan).

Sedan är det bara att ta ur bägaren från vattenbadet men fortsätt att vispa i någon minut till.

Sedan kan man långsamt kyla krämen (kallt vattenbad), fortfarande under kraftig omrörning tills krämen når en temperatur på 50ºC.

När krämen nått 50ºC kan man ta det lite lugnare med omrörningen.

Sedan när man når 40ºC, 35ºC respektive 25ºC har man i de ingredienser som ska i då. För oljorna kan det vara klokt att inte dumpa ner allt innehåll på en gång utan även här hälla ner i en tunn stril och med kraftig omrörning.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg