2015-01-01

Tistelolja

Carthamus tinctorius

Innehåll
Palmitinsyra (5-8 %), stearinsyra (2-3 %), oljesyra (10-20 %), palmitolsyra (mindre än 1 %), linolsyra (70-80 %), linolensyra mindre än (1 %), squalene, steroler.

Är en torr olja som absorberas snabbt av huden.

Användning
Är en bra nybörjarolja då det bara behövs tillsättas eteriska oljor och antioxidationsmedel som E-vitamin eller rosmarin antioxidant när man gör hudoljor. Tisteloljan är en bra inkörsport till att skapa egna hudoljor då man får en uppfattning om vad en torr olja gör och vad som händer när man blandar den med andra oljor.

Mest idealisk för fet hy om den ska användas i ansiktet, men även torr hy kan behöva denna olja, då gärna tillsammans med andra fetare oljor som ger mer skydd.

Den används till olika hudvårdsprodukter som hudoljor, ansiktsoljor, oljeskrubbar, crèmer och lotions. Gärna tillsammans med andra fetare oljor och antioxidationsmedel för en välkomponerad produkt.

Benolja
Eftersom den innehåller linolsyra så är den bra att smörja in smalben och vader med om man har problem med dålig cirkulation i benen. Alla över 50 kan behöva göra detta då blodcirkulation blir sämre och sämre med åren och varför riskera amputation som orsakas av dålig cirkulation om man kan undvika det.

Hållbarheten
Hållbarheten är inte så lång på denna olja och även om man tillsätter ett antioxidationsmedel är hållbarheten kort. Räkna med ca 6 månaders hållbarhet på oljan, oljan är inte nypressad när den anländer hem till dig utan den har redan suttit på hyllan hos leverantören en viss tid. De färska oljorna brukar anlända till leverantörerna under februari månad, sen så vet var och en när man själv köpte oljan och kan då räkna ut hur länge den håller. En del leverantörer har rea på (gamla) oljor under december månad, det kan vara frestande att göra stora inköp då men då ska man komma ihåg att man då köper gamla oljor som måste användas upp snabbt.

Tvål
Man kan använda oljan till att göra tvål men eftersom oljan har en så pass kort hållbarhet så är den inte helt idealisk att använda till tvål. Borde vara stor risk för att tvålen utvecklar DOS (dreaded orange spots). Raffinerad olja ska hålla lite längre och kan vara ett bättre val att ha till tvålprojekten, men jag är inte helt övertygad om att det blir en trevlig tvål av det hela om man skulle välja den.

Förtvålningstalet
Är 0.129 vilket är lågt och ger en mild tvål med 5 % rabatt.

Jodtalet
Är 86-110, vilket talar om för oss att den ger en väldigt mjuk men hudvårdande tvål på grund av den höga halten linolsyran i oljan och ska man använda tistelolja i tvål ska det göras ihop med andra oljor och fetter som ger en hård tvål och stabilare lödder.

Källor
Egen erfarenhet
Miller Homemade Soap Page, 2015-01-02
Shenet