2018-05-08

Green Tea Cleansing Oil


Här är en intensivt mörkgrön rengöringsolja som kan emulgeras med vatten. Inte för att färgen är viktig för dess rengörande egenskaper. Ville bara poängtera den. Jag har upplevt rengöringen som effektiv på att ta bort både smink och SPF med.

Konsistensen på rengöringsoljan är riktigt tunnflytande. Vilket bidrar med att rengöringsproceduren går snabbare och effektivare. Rengöringen är fullspäckad med antioxidanter. En trevlig egenskap tack vare de ingående råvarorna. Man kan säga att rengöringen är detoxande för huden, men detta kan man säga om alla rengöringsprodukter då de tvättar bort smuts och föroreningar från huden. När företag säger att just deras rengöring detoxar huden så är det inget annat än marknadsföringssnack. Lite vilseledande om man inte har huvudet på det rätta stället.

Har man problem med att få bort mascaran med rengöringsoljor trots att man emulgerar dem (om man det är möjligt), så finns alltid alternativet att man använder en dedikerad ögonsminkborttagare först. Om rengöringsoljor/balms strular. Själv upplever jag att resultatet kan skifta lite beroende på vilket märke av mascara som jag använder. Om man använder en mascaraprimer eller inte kan även påverka det hela. Även om det aldrig handlar om vattenfasta mascaror så blir slutresultatet olika. Ibland går det bra, ibland inte.


Doften på den här rengöringen är svagt av det gröna te vaxet. Luktar lite som det där ceremoniella gröna teet som japanerna bjuder på vid sina testunder. Annars så luktar det mest "olja" om produkten. Och eftersom produkten är oparfymerad så fungerar den helt utmärkt med att ta bort ögonsmink med.

Det gröna te vaxet som används i rengöringen är nästan svart till utseendet i sin rena form. Det behövs väldigt lite av det för "färg" effekt. Sambon trodde jag hade beställt kol när han såg det, så mörkt var det. I och med att denna ska tvättas av så har jag tagit 0.3 % vilket nästan bör vara maxdosen för vaxet i hudvårdsprodukter. För produkter som ska ligga kvar på huden så vill man nog inte gå över 0.1 %. Det blir väldigt mycket färg bara av den dosen och det kan missfärga plagg och andra textilier. Vaxet fungerar både som färgmedel och antioxidant i kreationer och man kan även använda den till att färga hemgjorda ljus gröna till mörkgröna i utseendet. Andra egenskaper som grönt te har är att det fungerar lugnande på huden. Det är lite som ett alternativ till kamomillextrakt om man är allergisk/känslig för det.

Olivestern (Glycereth-8 Olive Oil esters) som jag använder i receptet är biologiskt nedbrytbart och fritt från diverse mindre bra kemikalier som etylenoxid, m.m. Det som den här estern bidrar med i detta recept är att den gör att produkten kan emulgeras med vatten.

Använd den så här
Med rena och torra händer applicerar man en lagom mängd på torrt ansikte. Man märker hur mycket man behöver. Försvinner inte sminket så ökar man på mängden rengöring. Massera in produkten och när man känner sig nöjd blöter man händerna med lite vatten och går över hela ansiktet så produkten emulgeras. Mascaran blir lättare att få bort om man emulgerar produkten noga vid ögonfransarna. När man känner sig nöjd med detta så tar man en urvriden tvättlapp och masserar bort rengöringen. Sedan upprepar man denna procedur, antingen med denna produkt eller en annan för att säkerhetsställa att ansiktet är helt rent. Följ upp med valfritt serum och fuktcrème.

Mörk grönt
Green Tea Cleansing Oil
66.7 g riskliolja
10 g ricinolja
0.3 g grönt te vax (Camellia Sinensis Cera)
2 g olive oil ester (Glycereth-8 Olive Oil esters)
20 g kallpressad avokadoolja
1 g E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt.

Häll upp riskliolja, ricinoljan och grönt te vaxet i en värmetålig glasbägare. Värm på vattenbad och värm och rör om lite då och då tills vaxet har smält.

När vaxet är smält och allt är homogent kyler man ner oljeblandningen till rumtemperatur.

Ha sedan ner ester, avokadoolja och E-vitaminet. Rör om ordentligt så allt är väl blandat.

Häll upp på en ren flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg