2018-04-24

Kamfer- och mentolgel

Yves Rocher hade förut en lotion för trötta ben och jag ville göra något liknande själv. För att det ska vara enkelt att göra produkten så har jag valt att göra ett gelé istället för lotion.

Själva tanken med denna produkt är att om man vet om sig att man kommer att ha ont i ben och fötter eller har fått ont i ben och fötter så ska man kunna ha något där hemma att ta till. Man kanske ska gå och stå mycket en dag och vill smörja in benen med något i förebyggande syfte.

Nu är detta inte en barnprodukt eller något för gravida. Produkten är endast tänkt att användas som ett smärtlindrande preparat när benen värker.

Kamfern (vit) och mentolen är med för dess kylande och smärtstillande verkan. Glycerolet är med för dess återfuktande verkan. Risklioljan är med för att göra de eteriska oljorna mindre hudirriterande. Det är ganska höga halter med eteriska oljor i denna produkt (kamfer och mentol). Den har i sig själv rätt så bra hållbarhet, den innehåller steroler och antioxidanter som är bra för huden. Rosmarin antioxidanten är med för dess antioxidativa verkan samt för dess stärkande effekt som den har på kapillärerna.

OBS!
Använd inte denna produkt om du ska vara i samma rum som barn. Anledningen till detta är för att barn kan få kemisk lunginflammation av kamfer och andra eteriska oljor som används till liniment. Är man osäker så ska man kontakta sin läkare innan något används, gäller även om du har epilepsi, hjärtproblem, gravid, etc.

Vid användning
Masserar man in produkten kraftigt blir det varmt. Därför ska man vid applicering stryka ut produkten med lätta strykningar på benet och man får då en svalkande känsla.

Kamfer- och mentolgelé
Vattenfasen
85.2 g dest.vatten
1 g xantangum
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Oljefasen
3 g vit kamfer
2 g mentol, mortlad
5 g riskliolja
0.2 g rosmarin antioxidant

Gör så här
Väg upp allt.

Mortla mentolen.

I en bägare som rymmer hela satsen med gelé. Ha i vattnet och vispa ner xantangummet i detta med en liten ballongvisp. Låt stå i 20 minuter.

Medan man väntar så rör man ihop oljefasen i en liten bägare.

När 20 minuter har gått så rör man om med ballongvispen i bägaren med vattnet och xantangumet.

Rör ner övriga ingredienser ner i geléet som tillhör vattenfasen.

Rör sedan ner oljefasen.

Häll över i en klämvänlig plastflaska, etikettera vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg