2018-03-27

Citrusy Cleansing Balm


Cera bellina är ett relativt nytt vax för mig. Det har experimenterats en hel del med det här hemma.

Här är ett tjockt vaxigt balm som smälter till olja vid kontakt med huden och kan emulgeras med vatten för optimal sminkborttagning. Cera bellina ger inte samma klistriga känsla i produkten som bivax. Produkten blir även mer flytande i konsistensen när det har smält. Vilket är bra då det underlättar när man försöker få bort all mascara.

Nu är det inte så att endast personer med torr hy kan använda denna typ av produkt. Förutsatt att huden inte reagerar negativt med att få vegetabiliska oljor eller eteriska oljor i ansiktet kan alla använda den här typen av rengöringsprodukt. Har man däremot nötallergi och inte kan använda mandelolja så är det fritt fram att substituera den mot en annan olja. Observera dock att om man substituerar mandeloljan mot en annan olja så kan slutkonsistensen bli annorlunda. Cera bellina vaxet är lite udda på det sättet, då det beter sig annorlunda med olika oljor. Slutprodukten kan bli hårdare eller mjukare i burken.

Rengöringsbalms är inte bara praktiska att använda vintertid. De är även fenomenala på sommaren då man ska ta bort solskydd från ansiktet, solskydd kan vara knepiga att få bort helt. Får man inte bort dem helt så kan huden reagera med finnar. Rengöringsbalms är även ypperliga att ha till hands om man använder teatersmink och vill få bort det på ett effektivt men samtidigt milt sätt.

Som vanligt med rengöringar så använder man produkten så här
Med rena och torra händer tar man en klutt, masserar in produkten i torrt ansiktet. När man känner sig nöjd tar man lite vatten på händerna (blöter bara ner dem lite). Masserar lite till i ansiktet, koncentrera på områdena vid ögonen/fransarna där man har haft mascaran så allt smink blir upplöst. Ta sedan den blöta tvättlappen och tvätta bort rengöringen. Allt smink ska nu följa med. Man gör två rengöringar om man har använt smink och/eller solskydd. Upprepa en gång till (rengöring 2) med antingen en rengöringsolja eller en rengöringslotion/mjölk/crème, så man rengör huden ordentligt.

Ordningsföljden för produkterna är denna
Rengöring 1, rengöring 2 (kvällstid), exfolierande lotion, fuktlotion, fuktserum, oljeserum/balm, ögoncrème, ansiktscrème och SPF (om det är dagtid).

Det går även att använda produkten till ansiktsmassage om man så önskar.


Citrusy Cleansing Balm
11.5 g cera bellina
10 g ricinolja
73.5 g mandelolja

Vid 40-50ºC
2 g PEG-40 hydrogenated castor oil
1 g E-vitamin
0.4 g bergamott
0.4 g apelsin
0.1 g citron
0.1 g benzoin

Gör så här
Väg upp allt.

Värm cera bellina, ricin- och mandelolja i en värmetålig bägare i ett vattenbad. Värm tills vaxet har smält, rör om med en liten ballongvisp så det blandas ordentligt.

När temperaturen är runt 50ºC tillsätts det hydrogenerade ricinoljan som är blandad med E-vitaminet och eteriska oljor.

Rör nu om ordentligt och häll över i en ren burk (som rymmer ca 120 ml). Fortsätt gärna och rör om ytterligare i burken så det blir homogent.

Sätt på locket och låt svalna.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg