2017-12-15

Blått badsalt


Sambon har tjatat ett bra tag nu om blått badsalt efter att ha sett klart en viss tv-serie. Jag tror alla vet vilken serie jag pratar om. Det har ju hunnit gå några år nu som serien avslutades.

Jag kanske ska poängtera...
Nu är det inga illegala droger med i detta recept utan det är mest färgen som anspelar på drogen i serien. Så mycket mer gemensamt än så har inte badsaltet med serien eller drogen i serien att göra.

Använd bara blå färg som antingen är till för smält-och-häll tvål eller badbomber. Karamellfärgerna är lite opålitliga och kan vara svåra att få jämnt fördelat i saltet. De har även en tendens till att ändra färg och/eller blekna efter en kort tid. Använder man tvålfärg som är vattenlösligt så minimerar man risken med att man får ett missfärgat badkar.

Det kan vara frestande att använda micas eller mineralpigment, men dessa kan ha problem med att blandas i vattnet. Sedan så kan man bli glittrig på huden efter ett bad med micas. Jag vet inte om det är så många friska vuxna som uppskattar sånt. Ännu mindre uppskattat om den tilltänkta användaren är av manlig karaktär. Sedan är det trevligt om badvattnet faktiskt blir blått för en visuell effekt, det blir mindre fjolligt så.

Doftsättningen ska vara lugnande på sinnet och är av lite lyxigare karaktär med sandelträet i sig. Det innehåller lavendel, bergamott och sandelträ. Bergamotten som jag har använt är bergaptenfri vilket betyder att det är mindre risk för fotosensitivitet.

För att dosera i badvattnet så används 0.5 dl badsalt. Hur mycket badsalt man gör i ordning är upp till var och en. Receptet nedan är för ett bad (vuxna). Jag skulle nästan råda till att göra portionsförpackningar av badsaltet. Blir mindre dräll så. Lätt att dosera. Har man små klisterlappar i formen av varningstriangel så kan man klistra på dessa på påsarna.

Spola av kroppen ordentligt efter badet, speciellt om vattnet får en ordentlig färg av saltet. Man vill inte se ut som en smurf efter badet, det är även bra om man lyckas rädda vita handdukar och kläder från att bli blåa.

May discolor sensitive surfaces and fabrics.
Tillsätt saltet i badvattnet precis innan man hoppar i. Kan vara extra viktigt att poängtera om badkaret är av plast, då det kan suga åt sig av färgen om man har otur. Var försiktig med spill då saltet är starkt färgande och färgar garanterat av sig vid kontakt. Släng påsen direkt i sopan efter att ha tömt ut innehållet i badkaret.

Det tillkommer ett visst ansvar med detta badsalt.

Blått badsalt
0.5 dl grovt havssalt
tillräckligt mycket av blå tvålfärg för rätt intensitet
4 dr lavendel
4 dr bergamott
2 dr sandelträ

Gör så här
Man behöver inte ha en gul skyddsoverall på sig när man gör detta projekt. Har ni en så är ni fullt välkomna med att ta på er den.

Se till att lägga ut skyddande papper (tidningspapper eller dylikt) över bänken där ni hade tänkt blanda till produkten.

Blanda först ihop salt och eterisk olja i en metallbunke eller glasbägare, rör med en sked.

Tillsätt färgen sist. Det går åt rätt så mycket färg för rätt intensitet. Försök att undvika spilla färg eller färgat salt omkring er.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg