2017-08-22

Silkesprotein

Hydrolyzed silk
Silk powder
Tussah silk

Användning
Används främst som fuktbindare i hudvårdsprodukter. Skapar en skyddande hinna på huden och tillför inte aminosyror till huden som man kan tro med tanke på att det är ett protein.

Det finns flytande silkesprotein, olika torra silkespulver och silkestrådar.

Det finns två typer av silkesprotein som är i pulverform, peptidpulver och superfint pulver.

Det superfina pulvret absorberar olja, balanserar fukten, mjukar upp fina linjer i ansiktet, antibakteriellt, ger silkig känsla till produkten, ger en mjuk glöd till huden. Kan ersätta talk i smink. Används i mineralsmink, kosmetiska puder och kroppspuder. Är olösligt i vatten.

Peptidpulvret och flytande silkesprotein, ger en silkig känsla till produkten, balanserar fukten, bidrar till ökad elasticitet i huden och starkt, hälsosamt skinande hår. Används till hudvårds-, hårvårdsprodukter samt till kosmetiska produkter. Är lösligt i vatten.

Tussah (tussar) silk används i (den kallrörda) tvåltillverkning. Det är rena silkestrådar och många återförsäljare säljer tussah silk som har tillåtit silkesmasken att krypa ut ur kokongen och därmed med livet i behåll. I och med att masken har krupit ut naturligt ur kokongen så blir trådarna skadade och kan inte användas till exklusiva silkestyger, då man vill ha så långa fibertrådar som möjligt till textilierna. Ska man använda silket i tvåltillverkningen så är det inte så noga om fibrerna är klippta eller inte. I tvål så tillför silket en silkig känsla (som vanligt), ger mer lödder, tvålen ska även få ett sken som.

Dosering
1-3 % för flytande silkesprotein
2-5 % för de båda silkespulverna
ca 1 tsk löst packad tussah silk till tvåltillverkning, löses i luten

Källor
Natural sourcing. 2017-03-14 (naturalsourcing.com/product-literature/NS_info_silk.pdf)
Wikipedia, Tussar silk, 2017-03-18
Bramble Berry, Tussah Silk Fiber, 2017-03-18