2017-03-14

Rengöringsvatten/Micellar Water

Rengöringsvatten även kallat för micellar water/solution är väldigt populära som sminkborttagare för tillfället. De kan användas både för att ta bort smink på ansikte och ögon, men kan även användas på övriga kroppen om det skulle krisa. De marknadsförs som en kombinationsprodukt där det är rengöring och ansiktsvatten i ett, ibland tillförskrivs de även andra egenskaper som ska vara bra för huden.

Man ska komma ihåg att micellar water endast är en provisorisk lösning, som när man inte har tillgång till rinnande vatten. Om man är backstage eller är på en flerdagars festival och måste tälta och inte kan göra en ordentlig rengöring, alternativt om man ska korrigera små sminkmisstag.

Huden kan bli ganska öm och röd av att rengöras med micellar water då bomullsrondellerna till slut kan kännas som sandpapper. Om man nu ska försöka få bort allt smink med denna typ av produkt. För det går åt flera bomullsrondeller för allt ska försvinna även om man använder båda sidorna bomullen. Personligen föredrar jag en ordentlig rengöring med en cleansing balm och följer upp med en rengöringsolja/crème.

Man kan om man vill ha lite doft på produkten så kan man använda lite rosenvatten eller något annat milt hydrolat som man tycker luktar gott. Dosera hydrolatet med runt 10 % och dra av motsvarande mängd från vattnet.

Vad är micellar water och vad är en micell
Generellt sett är dessa micellar water bara en svag tensidlösning med ganska stora mängder återfuktande ämnen som inte ska sköljas av. Ska man vara korrekt så kan man säga att nästan vilken tensidlösning som helst kan kallas för micellar water. Om de sedan har samma användningsområde som micellar water är en annan femma.

Tensider har en fettälskande (lipofil) del och en vattenälskande (hydrofil) del och när dessa är i vattenlösning och man har tillsatt rätt mängd tensid så grupperar dessa sig i små små sfärer där den hydrofiliska delen pekar utåt mot vattnet och den lipofiliska delen pekar inåt. Det är dessa sfärer som kallas för miceller. Smutsen som tensiderna tar upp hamnar inuti dessa sfärer och du blir "ren".

Det som är viktigt när man ska konstruera eget är att inte använda irriterande ämnen som kräver noggrann avspolning, då denna produkt inte är tänkt att sköljas av. Alla tensider är inte lämpade för detta ändamål.

Hittade ett micellar water med liknande sammansättning som jag har satt ihop (se innehållsförteckningen för Ren produkten nedan). Vill man ha med mjölksyra i sin produkt så skulle jag hålla mig till 1 %. Det är inte trevligt med en exfolierande produkt i ögonen. 1 % mjölksyra gör bara att produkten blir återfuktande och gör att hudens syramantel bibehålls. För effektiv exfoliering av huden så behövs mer än 4 %, upp till 4 % så bidrar mjölksyran bara med fukt. Och eftersom man ska använda produkten till att ta bort saker som mascara/ögonsmink så är det bäst att använda en lägre dosering på mjölksyran vilket Ren har gjort. Vill man ha med rosenvatten så kan man käckt byta ut allt vatten i receptet mot rosenhydrolat alternativt ta 10 % hydrolat och resten dest.vatten.

Ren Rosa centifolia 3-in-1 cleansing water
Rosa Damascena Flower Water, Glycerin, Polysorbate 20, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Sodium Hydroxymethylglycinate, Lactic Acid, Citronellol, Geraniol, Rosa Centifolia Flower Extract.

Polysorbate 20 är ett emulgeringsmedel som även kan fungera som tensid. Det är en mild tensid som inte ska irritera huden om det används i produkter som inte sköljs av. Emulgeringsmedel och tensider kan vara samma sak. Vissa tensider kan även emulgera vegetabiliska oljor. Den stora skillnaden mellan olika tensider är att de skummar olika mycket samt hur hudvänliga de är. I vanliga fall används polysorbate 20 som emulgerare för eteriska oljor eller doftoljor i produkter som ansiktsvatten och rumsprayer.

Havssaltet är med för att förhoppningsvis göra så det svider mindre i ögonen om man skulle få produkten i ögonen. Natriumlaktatet och glycerolet är med för dess fuktbindande effekt. Citronsyran är med som chelator. Vill ni använda ett annat konserveringsmedel än paraben får ni själva räkna om så slutprodukten fortfarande blir 100 g (om doseringen är annorlunda) samt korrigera pH:t med mjölksyra.

För mig så har denna rengöring fungerat helt utmärkt för att ta bort ögonsmink med. Då tillhör jag de personer som vräker på mascara för att det ska synas bakom glasögonen. När man använder produkten tar man två bomullsrondeller, dränker dem med produkt och sedan så håller man rondellerna mot ögonen en minut eller två så man blöter upp mascaran. Sedan så försöker man försiktigt jobba bort mascaran utan att gnugga huden.

Rengöringsvatten
80.1 g dest.vatten
10 g polysorbate 20
3.3 g natriumlaktat (60 %-ig flytande lösning)
5 g glycerol
1 g havssalt
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allting.

Sedan är det bara att blanda allt i en flaska och skaka.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg